Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Gallup: onafhankelijke kiezer gaat voor Obama

Suzanne Leppen op 5 april 2012 - Reageren

Traditioneel Republikeinse staten zullen zeer waarschijnlijk in november weer rood kleuren, de traditioneel Democratische blauw. Een grote meerderheid van de geregistreerde Democratische kiezers zullen voor de zittende president stemmen en geregistreerde Republikeinen zullen veelal voor Mitt Romney kiezen (of Santorum, mocht deze toch nog een klein wonder kunnen verrichten). Het verschil zal dus worden gemaakt door de onafhankelijke kiezers in de swing states. Goed nieuws voor Obama, want bij deze groep heeft hij momenteel een voorsprong van 9 procentpunt op Romney (48 - 39 procent) en 21 procentpunt op Santorum (53 - 32 procent), zo blijkt uit onderzoek van Gallup.

 

Zoals eerder al werd geschreven heeft Obama de leiding genomen in 12 belangrijke swing states*. Aangezien ongeveer 90 procent van de geregistreerde kiezers hier nog steeds aangeeft op de kandidaat van hun partij te zullen stemmen, wordt het verschil gemaakt door de onafhankelijke kiezers. Vorig jaar stond Obama onder onafhankelijken nog achter Romney in de peilingen, in januari kwam hij gelijk en sinds februari gaat hij aan de leiding.

 

Het grootste verschil wordt gemaakt door de onafhankelijke vrouwelijke kiezers. Van oktober tot december had Romney een gemiddelde voorsprong van 11 procentpunt bij onafhankelijke mannelijke kiezers, en 5 procentpunt onder vrouwelijke onafhankelijken. In februari-maart is dit omgekeerd naar een kleine voorsprong van 1 procentpunt voor Obama onder mannen en een aanzienlijk verschil van 14 procentpunt onder vrouwen.

 

De lange voorkiezingsstrijd waarin de Republikeinse presidentskandidaten zich steeds conservatiever presenteren om de republikeinse basis aan zich te binden, kan onafhankelijke kiezers afstoten. Obama probeert de kiezers een extra zetje te geven door het door Romney gesteunde begrotingsplan “nauwelijks verholen sociaal darwinisme” te noemen. Ook claimt hij dat de partij zo conservatief is geworden dat zelfs Ronald Reagan deze voorverkiezingen niet had kunnen winnen.

 

Het campagneteam van Obama heeft dus goed in de gaten dat de onafhankelijke kiezers net als in 2008 hem de overwinning moeten bezorgen. In dat jaar behaalde Obama 52 procent van de onafhankelijke stemmen. Toch is het nog helemaal niet zeker dat deze kiezers zich in november weer achter de president zullen scharen. In de congresverkiezingen van 2010 stemde een kwart van de onafhankelijke kiezers die in 2008 op Obama hadden gestemd op een republikein. Ook doen swing voters vaak hun naam eer aan door op het laatste moment nog van gedachte te veranderen. Zo had McCain in 2008 in sommige peilingen nog tot september de leiding bij onafhankelijke kiezers, en in juli 1988 had Michael Dukakis een voorsprong van 17 procentpunt bij deze groep op de uiteindelijke winnaar George H.W. Bush.

 

Of Obama de onafhankelijken tot november aan zich weet te binden, zal voor een groot deel afhangen van de economie. Waar bijna het gehele vorige jaar de meerderheid van de onafhankelijke kiezers dacht dat de ergste crisis nog moest komen, was er in maart juist een meerderheid die dacht dat ze het ergste achter de rug hadden. Als de onafhankelijke kiezers deze positieve instelling behouden, is de kans groot dat ze Obama met een overwinning belonen. Standpunten over abortus, anticonceptie en homohuwelijk kunnen dus misschien leuke discussies opleveren, maar uiteindelijk zal waarschijnlijk toch blijken: It’s still the economy, stupid.

 

* Het gaat hier om Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia, and Wisconsin.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.