Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Gallup: Obama aan de leiding in swing-states

Jan-Willem Kranendonk op 2 april 2012 - Reageren

Voor het eerst in 5 maanden staat Barack Obama boven Mitt Romney in de swing-states. Dat blijkt uit een peiling van Gallup/USA Today. Nadat Romney in maart nog een minieme voorsprong van twee procentpunt had, heeft Obama inmiddels de leiding genomen: 51 om 42 procent. De voorsprong op Rick Santorum is zelfs nog iets groter, 52 om 41 procent. In een maand tijd heeft Obama dus een fikse voorsprong genomen in de staten die er toe doen.

 

Het grote verschil is vooral te wijden aan een verandering bij het vrouwelijke deel van het electoraat. Obama's steun nam in deze groep met meer dan tien procentpunt toe, terwijl Romney veertien procentpunt verloor. Dit zal mede te danken zijn aan de discussie rondom Planned Parenthood, waarin vooraanstaande Republikeinen vaak een positie innemen die niet strookt met de opvatting van de gemiddelde Amerikaanse vrouw.

 

Dat bevestigt ook de Republikeinse strateeg Sara Taylor Fagan. Zij stelt dat de kandidaten van haar partij hard zullen moeten werken om meer vrouwen aan hun zijde te moeten krijgen. "De traditionele steun van mannen voor de Republikeinse Partij zal niet genoeg zijn als we onder vrouwen verlezen met negen of tien punten."

 

Jim Messina, de campagneleider van Obama, is van mening dat "Romney met zijn ruk naar rechts wellicht de Tea Party aan zich weet te binden, maar hij demonstreert tegelijkertijd dat vrouwen er niet vanuit kunnen gaan dat Romney voor hen op zal komen." Neil Newhouse, een peiling-expert van Romney, verwacht echter dat het verschil vanzelf kleiner zal worden op het moment dat er weer over economische thema's zal worden gesproken.

 

Landelijk gezien is het verschil tussen Obama en Romney slechts vier procentpunt. Dat is echter minder relevant, omdat de kiesmannen per staat worden toegedeeld en een substantieel deel van de stemmen bij voorbaat tot op zekere hoogte waardeloos kunnen worden verklaard. Tenzij er wonderen gebeuren, zal Barack Obama Texas niet naar zich toetrekken en kunnen Republikeinse kandidaten New York op hun buik schrijven. Daarom is het interessanter om te kijken hoe de verhoudingen in swing-states zijn. Want uiteindelijk zullen in staten als Florida, Ohio en Colorado de verkiezingen worden beslist.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.