Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Steunbetuigingen blijven komen

Lodewijk Hekking op 18 april 2012 - Reageren

Het is op het oog een merkwaardige gang van zaken. Dat de Amerikaanse presidentverkiezing zal gaan tussen Barack Obama en Mitt Romney is overduidelijk, maar toch blijven de endorsements binnen stromen. De oogst van gisteren: twee Republikeinse leiders die Romney steunen en enkele milieuclubs die achter Obama gaan staan.

 

Je hoeft geen doorgewinterde analist te zijn om deze endorsements aan te zien komen. Toch zijn ze belangrijk, want elk woord waarmee de ondersteuning wordt verleend, wegen analisten en journalisten op een goud schaaltje af.

 

Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, en Speaker of the House John Boehner kwamen gisteren allebei met hun endorsement voor Mitt Romney. Het was beide heren zaak geen enkele twijfel te laten bestaan over hun steun voor Romney: de Republikeinen zijn gebaat bij eenheid. Het is de enige manier om een kans te maken in november. Met weinig spectaculaire, duidelijke statements voldeden McConnell en Boehner aan hun opdracht.

 

De steun van enkele belangrijke milieuclubs voor Obama, waarvan de Sierra Club de belangrijkste is, is opvallender. Niet dat de endorsement er komt, maar dat de steun zo vroeg in de campagne is uitgesproken. De Sierra Club, de grootse grassroots milieuvereniging van de VS, was nog nooit zo vroeg met haar endorsement. Sterker nog, in 1996 werd Clinton helemaal niet gesteund, omdat de club ontevreden was over zijn beleid.

 

En zo zal er de komende weken door beide kandidaten nog flink gelobbyd worden voor publieke steunbetuigingen. Want aan logische endorsements heb je misschien niet zoveel, het kan wel vervelend worden als je ze níet krijgt. Daarom zullen gedurende de gehele campagne de ogen gericht blijven op de Republikeinse verrassing: Rick Santorum.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.