Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Economen: Nieuwe president zal kampen met hoge werkloosheid

Jan-Willem Kranendonk op 5 juli 2012 - Reageren

Een meerderheid van economen denkt dat de nationale werkloosheid in de Verenigde Staten de komende vier jaar boven de zes procent blijft. Dat blijkt uit onderzoek van Associated Press (AP). Dat betekent dat zowel Barack Obama als Mitt Romney voor grote uitdagingen zullen staan in hun respectievelijk tweede of eerste termijn.

 

De komende verkiezingen zal de banenmarkt één van de belangrijke thema's zijn. Beide kandidaten hebben, recent of in het verleden, grote uitspraken gedaan over het terugdringen van de werkloosheid. In 2008 beloofde president Obama dat het werkloosheidspercentage onder de 8 procent zou blijven met dank aan zijn stimulusplan. Begin 2009 steeg dit al boven de 8 procent en nog altijd verkeert het percentage boven deze grens. In juni bleef het naar verwachting steken op 8,2 procent.

 

Ook Mitt Romney is niet wars van stevige beloften. In een interview met Mark Halperin van Time gaf hij aan de werkloosheid tijdens zijn eerste termijn terug te zullen dringen naar 6 procent - of zelfs lager. Een werkloosheidscijfer van 5 of 6 procent wordt door economen als een gezond percentage gezien.

 

Sean Snaith, professor economie aan de University of Central Florida, is echter van mening dat deze belofte van Romney haast onhaalbaar is. De werkloosheid zal volgens hem niet terugzakken naar 6 procent voor 2016. Deze opvatting wordt gedeeld door Beth Ann Bovino. Zij is een belangrijke econoom bij ratingbureau Standard & Poor's. Bovino verwacht niet dat het veel beter zal gaan voor 2015, mede vanwege het feit dat consumenten, bedrijven en de overheid snijden in hun uitgaven om de schulden te verminderen.

 

Ook veel van de 32 economen die deelnamen aan het onderzoek van AP zien dit niet gebeuren. Volgens hen groeit de economie te langzaam en zullen de maatregelen die vanaf 1 januari waarschijnlijk genomen worden slecht zijn voor economisch herstel. Deze maatregelen, die zullen bestaan uit zowel belastingverhogingen als bezuinigingen, duwen de Verenigde Staten volgens het Internationaal Monetair Fonds terug in de recessie en kunnen alleen tegengehouden worden als het Congress tot een overeenstemming komt voor een andere oplossing.

 

Allen Sinai, hoofdeconoom bij Decision Economics, benijdt de nieuwe president in ieder geval niet. "Wie hij ook is, hij heeft een groot probleem om op te lossen."

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.