Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democrat Dan vs. Republican Rob: banen

Suzanne Leppen op 6 februari 2012 - Reageren

Er zijn tegenwoordig maar weinig dingen waar Republikeinen en Democraten het over eens zijn. Een van de uitzonderingen hierop is het besef dat de economie, en met name werkloosheid, een hoofdrol gaat spelen bij de aankomende verkiezingen. Het doel van beide kampen is dus voor 6 november de meerderheid van de Amerikanen overtuigen dat hun kandidaat de economie er weer bovenop kan helpen, of in elk geval de minste schade zal aanrichten… Nieuwe economische gegevens worden dus zo snel mogelijk in de 'juiste' context geplaatst. Zoals het January jobs report dat afgelopen vrijdag uitkwam. Spindoctors, ga uw gang!

 

Democrat Dan De werkeloosheid is gedaald naar 8,3%, dat is het laagste niveau sinds februari 2009. Het aantal banen in de private sector is voor de 23e maand achter elkaar toegenomen. De stijging met 243.000 banen was de grootste in 9 maanden. In de swing states Iowa, New Mexico, Virginia en New Hampshire is werkeloosheid zelfs minder dan 7 procent!

 

We willen niet al te zelfverzekerd overkomen, dus geven we toe dat er nog een lange weg te gaan is, maar extra banen en minder werkeloosheid zijn ontegenzeggelijk positieve ontwikkelingen. De recessie begon eind 2007 ten tijde van George W. Bush en was de ergste sinds de Grote Depressie van de jaren ’30. Vergelijkingen met andere herverkiezingen van andere presidenten na de Tweede Wereldoorlog zijn dus lastig.

 

President Obama heeft moeten handelen onder extreem moeilijke omstandigheden die grotendeels door zijn voorganger en het buitenland zijn veroorzaakt. Door zijn beleid is Amerika op de weg terug, kijk maar naar de cijfers!

 

Republican Rob Ok, de werkeloosheid is weer iets gedaald en er zijn een aantal banen bij gekomen. Maar zoals Speaker van het Huis John Boehner al zei: “we need to do better.” En gelukkig hebben wij (o.a.) Mitt Romney, die aankondigde “we can do better.” De werkeloosheid is nog steeds 0,5 procent hoger dan toen Obama begon en er moeten nog 5,6 miljoen banen gecreëerd worden om weer terug te zijn op het niveau van 2008. Bovendien is geen enkele president na Franklin D. Roosevelt herkozen met een werkeloosheidscijfer boven de 7,2 procent. In belangrijke swing states als Nevada, Florida, Michigan en North Carolina ligt werkeloosheid zelfs rond de 10 procent! President Obama heeft echt economische herstel tegen gehouden met zijn beleid en deze kleine opleving is waarschijnlijk maar tijdelijk. Er zijn nog steeds 12,7 miljoen werkelozen, dit zijn er veel te veel!

 

De waarheid? De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden, maar die doet er eigenlijk ook vrij weinig toe. Immers, als de kiezers je uiteindelijk geloven, dan heb je gelijk. Een ding is zeker, Super Bowl-weekend heeft dit jaar in het Witte Huis een beetje extra glans gekregen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.