Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De terugblik: week 9

Jan-Willem Kranendonk op 3 maart 2012 - Reageren

Het begin van de week werd gedomineerd door de voorverkiezingen in Michigan en Arizona. Terwijl laatstgenoemde staat stevig in handen was van Mitt Romney, streed die een felle strijd met Rick Santorum om de overwinning in Michigan. Voordat het zover was, beleefden beide kandidaten nog een gênant moment. Santorum vertelde dat hij bijna moest overgeven van uitlatingen van John F. Kennedy over de scheiding tussen kerk en staat, terwijl Romney 1200 man naar een stadion voor tienduizenden mensen wist te trekken.

 

Newt Gingrich wilde intussen de aandacht naar zich toe trekken door zich te profileren op het thema energie. Dit werd echter door president Obama verknald, nadat die op Twitter een advertentiecampagne opzette om Gingrich te dwarsbomen. Voor de voormalig Speaker was het dus geen goed begin van de week. Ron Paul reageerde fel op de aantijgingen dat hij samenwerkt met Romney. Vooral Santorum, die dit geïnsinueerd had, kreeg er grondig van langs.

 

Op de dag van de voorverkiezingen in Michigan was het too close to call. Zowel Mitt Romney als Rick Santorum hadden een goede kans op de overwinning. Laatstgenoemde deed een uiterste poging om Democraten voor hem naar de stembus te halen en zette robocalls in. Desondanks moest hij uiteindelijk de overwinning aan Mitt Romney laten, die zoals verwacht ook Arizona aan zijn zegekar bond. De mormoonse kandidaat kwam daardoor in een goede uitgangspositie voor Super Tuesday, aanstaande dinsdag.

 

Romney is echter geen ster in momentum voortzetten. Tijdens een interview in de belangrijke Super Tuesday-staat Ohio praatte hij zichzelf opnieuw de problemen in, ditmaal op het punt van Obamacare. Dat hij een overwinning boekte in Wyoming, ging aan iedereen voorbij, niet in de laatste plaats vanwege de lage opkomst van zo'n 2000 man.

 

Toch waren er ook later in de week positieve dingen voor de frontrunner. Hij werd in het openbaar gecomplimenteerd door Paul Ryan, het fiscale wonder van de Republikeinse Partij. Bovendien nadert hij in Ohio Rick Santorum, een staat die voor beide kandidaten van groot belang is. Om de overwinning te claimen, zet Romney zijn grote financiële kas in.

 

Newt Gingrich laat zijn rivalen strijden om Ohio en richt zich op het zuiden. Wint hij in Georgia, dan blijft zijn campagne geloofwaardig, zo stelde hij. Anders is het waarschijnlijk over en uit voor de man die tot nu toe alleen South Carolina wist te winnen. Vooralsnog staat hij er in de peilingen goed voor: zijn naaste rivaal Mitt Romney staat op een stevige achterstand van bijna twintig procentpunt.

 

En Obama? Die had weer een rustige week. Zolang zijn mogelijke tegenkandidaten elkaar in de pan proberen te hakken, kan hij zich richten op het opzetten van een goede campagne en het inzamelen van miljoenen dollars. Een deel van zijn strategie is het veroveren van de arbeidersklasse. En als Rush Limbaugh al te fel van leer trekt tegen een studente, is ook Obama niet te beroerd om daar een slaatje uit te slaan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.