Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De terugblik: week 8

Jan-Willem Kranendonk op 25 februari 2012 - Reageren

De week begon slecht voor Mitt Romney. Een medewerker moest het veld ruimen na een seks- en afpersingschandaal. Bijkomend nadeel was dat het een vooraanstaande campagnemedewerker in Arizona betrof, één van de twee staten waar de volgende voorverkiezingen plaatsvinden.

 

Na een stevige campagne van onder andere onze collega's in de WarRoom kreeg het onderwerp ook aandacht in de Verenigde Staten. RTL-Nieuws correspondent Erik Mouthaan verscheen zelfs in een televisieprogramma van MSNBC om uit te leggen hoeveel er waar was van Santorum's uitspraken. Volgens veel Nederlanders zou Santorum onmogelijk een goede president kunnen worden. Ehsan Jami kwam daar echter tegen in het verweer. Vanwege zijn kennis van het Iran-dossier is Santorum in Jami's ogen nog altijd de meest geschikte presidentskandidaat. Met die opvatting maakt hij zich niet populair.

 

Debat: beslissing voor Michigan en Arizona? Met het oog op de voorverkiezing in Arizona en Michigan, was het debat van afgelopen woensdag een uitgelezen kans voor Santorum en Romney om zich nog eenmaal te profileren. De kandidaten stonden op dat moment gelijk in de peilingen in Michigan en Santorum leek ook nog niet uitgeschakeld in Arizona. Romney ging vol in de aanval en wist zijn conservatieve tegenstander stevig in de hoek te dringen. Hij kreeg daarbij meermaals de steun van Ron Paul. Newt Gingrich hield zich wat afzijdig van het moddergooien, maar profileerde zich als de staatsman die boven de partijen stond. Winnaars? All but Santorum.

 

Mitt Romney heeft sinds het debat weer de leiding in de peilingen in Michigan. Volle zalen trekt hij nog steeds niet. Voor een rally had zijn team gisteren een stadion met een capaciteit van 54.000 zitplaatsen gehuurd. Opkomst? 1200 mensen. Pijnlijk voor iemand die al maanden aan kop gaat in de strijd om de nominatie. Zeker in vergelijking met de volle zalen die Barack Obama in 2008 in dit stadium van de race wist te trekken.

 

Brokered Convention Doordat de Republikeinse partij nog steeds verdeeld is en zich niet achter één kandidaat schaart, ontstaat er steeds meer speculatie over een brokered convention. En of één van de huidige vier kandidaten dan met de nominatie aan de haal gaat, is nog maar de vraag. Verschillende mensen, zoals Marco Rubio, zouden dan als dark horse de conventie kunnen overtuigen en het uiteindelijk tegen Obama op gaan nemen. Rubio werd deze week overigens in een kwaad daglicht gesteld. Hij zou geen natural born citizen zijn. Wij zochten het uit en kwamen tot een andere conclusie.

 

Gisteren kwam een andere optie op tafel. Romney en Paul zouden achter de schermen in meer of mindere mate samenwerken. Worden de delegates van beide mannen gecombineerd, is dat waarschijnlijk genoeg om een meerderheid te halen op de conventie. Zou de zoon van Paul, senator Rand Paul, de running mate van Mitt Romney worden?

 

Super PAC's De rol van Super PAC's blijft bijzonder groot in de verkiezingsstrijd. Newt Gingrich's campagne wordt zelfs voor een groot deel door één man in het leven gehouden. Sheldon Adelson maakte bekend nogmaals 10 miljoen dollar te willen investeren. Om te zien hoe bespottelijk Super PAC's eigenlijk zijn, verwijzen we u naar een stuk van onze nieuwe redacteur, Lodewijk Hekking.

 

Barack Obama Voor Obama was het een rustige week. Hij kan toekijken hoe de Republikeinen elkaar de tent uitvechten. In de nieuwe NBC battleground map, een voorspelling van de verkiezingsuitslag, staat hij er rooskleurig voor. Toch wordt het de zittende president wellicht wat te gemakkelijk gemaakt. Want zijn economische beleid mag dan wel zorgen voor stabilisering in de komende tien jaar, maar goed staan de Verenigde Staten er nog niet voor. En daar is niet alleen George W. Bush de schuldige van.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.