Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De terugblik: week 13

Jan-Willem Kranendonk op 31 maart 2012 - Reageren

De week begon goed voor Rick Santorum met een klinkende zege in Louisiana. De zuidelijke staten zijn hem goedgezind en ook Louisiana werd een prooi voor de voormalige Senator. De week stond daarna vooral in het teken van endorsements en Obamacare, maar ook andere thema's kwamen aan bod. Racisme was er één van. Trayvor Martin werd eind februari vermoord, maar de zaak kreeg landelijk aandacht nadat de dader betoogde uit zelfverdediging gehandeld te hebben. Zelfs president Obama liet zich er over uit.

 

Santorum: running mate van de slechtste Republikein? Santorum bleef nog wel even in het nieuws. Hij bestempelde Mitt Romney tot de slechtste Republikein van het land, maar bleek daarmee te willen zeggen dat hij Romney de slechtst denkbare persoon vond om het tegen Obama op te nemen omdat Romneycare de basis van Obamacare was geweest. Jeff Zeleny, journalist van de New York Times, besloot te vragen wat Santorum precies bedoeld had. Hij kreeg de wind van voren van de kandidaat, die duidelijk niet gediend was van de vragen van Zeleny. Overigens is Santorum wel bereid om vice-president te worden onder Romney, zij het uit landsbelang.

 

Obama: gezondheidszorg en een gaffe Dan Obamacare. De wet lag deze week bij het Supreme Court, dat zal oordelen of de wet grondwettig is of niet. Het is niet alleen een strijd om de wet zelf, maar het oordeel van het Hooggerechtshof is ook belangrijk richting de general elections. Obama blijft zelf optimistisch en wijdde een filmpje aan de tweede verjaardag van de wet. Zelf was Obama overigens ook weer onderwerp van gesprek in de campagne. Een onhandige opmerking tegen de Russische president Medvedev voor de open microfoon leverde een hoop kritiek op. Maar is de Russische beer wel echt terug?

 

Extra nadeel voor Obama, deze week werd ook zijn begrotingsvoorstel afgewezen in het Huis van Afgevaardigden, terwijl dat van Paul Ryan aangenomen werd. Een nieuwe begrotingsstrijd ligt op de loer. En omdat zijn zorgwet zeker niet zomaar grondwettig zal worden verklaard, kunnen het nog een hete zomer en nazomer worden voor Obama. Want één ding is helder: Obamacare zal de verkiezingen beïnvloeden. Wellicht nog eens een campagnetekeningetje van stal halen?

 

Paul en Gingrich: de stekker eruit? Voor Newt Gingrich en Ron Paul staan de seinen in de Republikeinse Partij momenteel op rood. 60 procent van de GOP'ers vindt dat de kandidaten zich terug moeten trekken uit de race. Ron Paul leek zich daar niet zoveel van aan te trekken, maar rond de campagne van Gingrich volgde deze week redelijk wat tumult. Een deel van de campagnestaf werd vervangen en Sheldon Adelson, de man die al miljoenen in Gingrich's campagne heeft gestoken, overweegt de stekker eruit te trekken. De campagne kiest voorlopig voor een nieuwe strategie. Zo hoopt Gingrich een brokered convention te bewerkstelligen.

 

Romney: endorsement-week Voor Mitt Romney was het vooral de week van de endorsements. Nadat recent Jeb Bush zich achter hem had geschaard, volgde deze week vader George H.W. het voorbeeld van zijn zoon. In Houston sprak hij zijn steun uit voor Romney, waarna er en passant enkele miljoenen voor Romney werden ingezameld. Endorsement twee kwam deze week van Marco Rubio, de onder conservatieven zeer populaire Senator uit Florida.

 

De klap op de vuurpijl kwam uit Wisconsin: afgevaardigde Paul Ryan, de financiële man van de GOP voegde zich ook in de lange rij van Romney backers. Niet geheel toevallig, want aanstaande dinsdag in zijn thuisstaat voorverkiezingen. Een welkome opsteker voor Romney. Toch mag men zich afvragen waarom hij deelneemt aan de race. Obama is in zijn ogen namelijk de beste president uit de geschiedenis...

 

Andere artikelen van deze week:

 

Homohuwelijk minder belangrijk voor GOP

Roseanne Barr for president - een vrouw die de Republikeinse en Democratische politici als criminelen beschouwt, wil voor de Groene Partij de nominatie opeisen. Wie is deze exoot in de Amerikaanse politiek?

 

Landenreeks: Mexico, immigratie, immigratie, immigratie - in onze landenreeks werd deze keer Mexico onder de loep gelegd. Wat zijn de problemen met Mexico en hoe willen kandidaten die oplossen?

 

Romney mag van geluk spreken - dat Mitt Romney er waarschijnlijk met de nominatie vandoor gaat, is haast een wonder te noemen.

 

Meet the Duggars - een gezin uit Arkansas met 19 kinderen staat als één man achter Rick Santorum.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.