Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De terugblik: week 11

Jan-Willem Kranendonk op 17 maart 2012 - Reageren

Mitt Romney won vorige week zaterdagnacht opnieuw de meeste delegates. Hoewel hij de staat Kansas aan Rick Santorum moest laten, was het geen slechte verkiezingsavond voor de mormoonse kandidaat. In datzelfde weekend kreeg de winnaar van Kansas ook een mooie steun in de rug: conservatieve leiders besloten ruim 1.75 miljoen dollar voor zijn campagne uit te trekken.

 

Erik Mouthaan van RTL Nieuws wist de campagne van Santorum eindelijk te confronteren met diens uitspraken over euthanasie in Nederland. Een woordvoerder toonde zich van haar meest bereidwillige kant en wist ons te vertellen dat Santorum vertelt wat er in zijn hart leeft. Maar een antwoord op de vragen van Mouthaan kwam er niet.

 

Met Romney werd intussen in een Democratisch campagnespotje de vloer aangeveegd. Nou is dat niet ongebruikelijk in de Amerikaanse verkiezingen, maar het is wel triest dat de Democraten een aantal stevige leugens te berde brachten. Romney nam overigens een harde positie in deze week: Santorum wordt niet zijn running mate, omdat hij niet conservatief genoeg is. Conservatieve kiezers denken daar echter anders over...

 

Dinsdagnacht waren er opnieuw voorverkiezingen in zuidelijke staten: Alabama en Mississippi waren aan de beurt. Mitt Romney leek eindelijk een zege te gaan boeken in een zuidelijke staat, omdat Newt Gingrich en Rick Santorum de conservatieve stem verdeelden. Het zuiden was aan een meesterzet. Santorum, die af leek te stevenen op minimaal één nederlaag, wist beide staten toch naar zich toe te trekken. Zou dat met zijn uitlatingen over energie te maken hebben gehad?

 

Newt Gingrich leek nu echt uitgeschakeld, maar hij is niet van zins om de strijd te verlaten. De vraag is: is dat in het voordeel van Santorum, of van Romney? De meningen zijn verdeeld. Mitt Romney is in ieder geval nog niet in staat om een uit-wedstrijd, zoals hij de zuidelijke staten noemt, te winnen.

 

Barack Obama gebruikte de week om zijn campagnefilm te publiceren. In The Road we've Traveled worden de hoogtepunten van de afgelopen drie jaar uitgelicht. Barack Obama heeft overigens ook tegenstanders in de Democratische voorverkiezingen, iets wat veel mensen niet weten. Logisch, want het is een gelopen race.

 

Dat zijn de voorverkiezingen bij de Republikeinen nog niet. Komende week staat bijvoorbeeld Illinois op het programma. Een nieuwe kans voor Romney en Santorum om met elkaar op de vuist te gaan. Er zal ook dan weer stevig gespendeerd worden. Maar zo bont als in 2008 maken ze het nog niet...

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.