Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De man die Rio oversloeg

Peter van de Kasteelen op 26 juni 2012 - Reageren

‘Obama boekt klimaatsucces op top G20.’ Zo kopte dagblad Trouw op 28 september 2009 nadat naar buiten was gekomen dat de kersverse Amerikaanse president de twee lastigste landen wat betreft klimaat, China en Rusland, over de streep had gekregen. Hoe anders liggen de kaarten er nu, eind 2012 met nog zo’n drie maanden tot de verkiezingen, bij. De G20 top van afgelopen week was Obama’s laatste buitenlandse trip voor de verkiezingen in november. Bij de VN mondiale milieutop, Rio+20, in Rio de Janeiro afgelopen woensdag kwam hij echter niet meer langs. Internationale verdragen over het milieu doen het traditioneel al niet goed in de Verenigde Staten, en al helemaal niet op het moment dat economische groei de hoogste prioriteit heeft.

 

In dit artikel behandel ik onder andere een goed stuk uit het NRC Handelsblad van de hand van Guus Valk (ik zal het als bron erbij zetten maar alleen abonnees kunnen inloggen.) In het artikel beschrijft Valk de sfeer in het plaatsje Blair, in de steenkolenstaat West-Virginia. Een dorp waar langs de weg billboards hangen die proclameren: ‘Dit is Obama's banenvrije zone' en ‘trots om in een kolenmijn te werken.’ De bewoners zijn er arm en worden doorgaans niet oud, alhoewel de kolenindustrie booming business is en de eigenaars gigantische winsten boeken. Desondanks is dit een Republikeinse streek waar Obama niet populair is.

 

Obama investeerde veel in groene energie en liet grote, milieuschadelijke, projecten als de omstreden Keystone XL pijpleiding, die dwars door beschermde natuurgebieden zou lopen, vooralsnog niet zomaar doorgaan. Zoals de bovenstaande kop in de Trouw al liet zien had Obama op de G20 top in 2009 het hoogste woord. Nu vermijdt hij dergelijke bijeenkomsten liever; ze zijn electoraal veel te riskant geworden. De economische crisis houdt nog steeds aan in Amerika en mensen willen groei en banen. Groene economie levert (vooralsnog) veel minder banen op, vooral voor lagergeschoolden, dan de traditionele industrieën. Daar komt nog bij dat zware overheidsbemoeienis betreffende milieuwetten en regels sommige industrieën doet uitwijken naar minder gereguleerde orden zoals China.

 

Romney daarentegen staat op dit gebied onomwonden zijn mannetje. Hij spreekt zich uit voor economische groei en marktwerking. Hij propageert wel voor investeringen in schonere en efficiëntere energie, maar wil dit aan de markt overlaten. Ook wil hij de afhankelijkheid van buitenlandse olie en gas verminderen door de grondstoffen in eigen land te gaan winnen, ook in riskante en beschermde gebieden. Romney is, net als president Bush jr. (en Clinton trouwens) was, fel gekant tegen internationale verdragen als het Kyoto protocol, dat de CO2-uitstoot terug tracht te brengen door middel van vastgelegde quota. Zelfs Obama heeft al bij aantreden beloofd Kyoto niet zomaar te ratificeren en bij nieuwe onderhandelingen eind 2011 was het wederom de VS die dwars lag.

 

Met al deze informatie in het achterhoofd was het daarom ook misschien helemaal niet zo’n slechte keuze van Obama om woensdag de 20ste Rio gewoon links te laten liggen en zich weer volledig op de campagne in eigen land te focussen. Milieukwesties lijken meer iets voor aan het begin van je termijn.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.