Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De 'Latino vote': Republikeinen hoeven niet te wanhopen

Jeroen Langelaar op 30 december 2011 - Reageren

En op de tien stemmen die op 6 november 2012 in Amerika zal worden uitgebracht, komt van een Latino. Deze Hispanics, veelal van Mexicaanse afkomst, zijn veruit de snelst groeiende bevolkingsgroep in Amerika. Rechtse Amerikanen vrezen dat deze toename vooral ten goede komt aan de Democraten. Inderdaad ging het grootste deel van de Latino vote in 2008 naar Barack Obama. Toch is de steun onder Hispanics voor de Democraten niet zo massaal als bij zwarten. Republikeinen hoeven zeker niet te wanhopen.

 

We horen vaak maar n kant van het verhaal: jongeren, homo's, vrouwen en 'minderheden' stemmen op de Democraten, de Republikeinen zijn er voor de uitstervende boze blanke man. Hoewel dit ten dele klopt, kan het ook geen kwaad het eens van de andere kant te bekijken.

 

Gouverneurs Om te beginnen telt Amerika momenteel drie gouverneurs van Latijns-Amerikaanse afkomst. Zij zijn allen Republikein: Brian Sandoval (Nevada), Susana Martinez (New Mexico) en Luis Fortuno (Puerto Rico).

 

En dan hebben we het nog maar niet over de eveneens Republikeinse gouverneurs Bobby Jindal (Louisiana, Indiaans) en Nikki Haley (South Carolina, idem).

 

George W. Bush In 2008 stemde 67 procent van de Latino's op Obama. Republikein John McCain bleef steken op 31 procent. Duidelijk verlies voor de Republikeinen, maar lang niet zo wanhopig als onder zwarten. Van hen stemde slechts 4 procent op de G.O.P.

 

Dat Latino's zeker geen verloren groep vormen voor de Republikeinen, toonde George W. Bush aan in 2004, toen liefst 40 procent van de Hispanics zijn stem uitbracht op de rechtse Texaan.

 

Op lokaal niveau betekent een minority majority ook niet altijd automatisch winst voor de Democraten. De stad Hialeah (Florida) bestaat bijna volledig uit minderheden - vooral Cubanen - en behoort tot de meest conservatieve steden van het land en stemt overweldigend Republikeins.

 

Klinkende overwinning De Republikeinen boekten in 2008 zelfs winst in verschillende counties van Texas waar Latino's ruim in de meerderheid zijn. Zo behaalde McCain in Deaf Smith County een klinkende overwinning op Obama: 73 procent tegen 26 procent, terwijl 63 procent van de inwoners daar Latino is.

 

Ook in de Texaanse counties Hudspeth (76 procent Latino), Uvalde (67 procent) en Posoc county (63 procent) versloeg McCain de uiteindelijke winnaar.

 

Nu kun je bovenstaande zaken zuur wegzetten als uitzonderingen die de regel bevestigen, maar dat laat onverlet dat Latino's hun ziel niet hebben verkocht aan de Democraten - zeker niet nu deportaties van illegalen onder Obama hun hoogtepunt hebben bereikt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.