Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De Beer is terug?

Peter van de Kasteelen op 29 maart 2012 - Reageren

Obama is betrapt op het uitvoeren van zijn baan. Op de nucleaire top in Zuid-Korea fluisterde hij, buiten het oor van journalisten veronderstelde hij, tegen de Russische president Medvedev dat er na de verkiezingen wel gepraat kon worden over het raketschild dat Amerika wil plaatsen in Polen. Dit raketschild, dat langeafstandsraketten vanuit Iran zou moeten kunnen onderscheppen, is al jaren een doorn in het oog van de Russen, die er een rechtstreekse bedreiging in zien.

 

Romney reageerde direct op de situatie in een interview met CNN waarin hij onder andere zei: “Russia is the geopolitical foe… and the idea that our president… is planning on doing something with them that he's not willing to tell the American people before the election is something I find very, very alarming.”Deze Koude Oorlog retoriek lokte de reactie uit van Medvedev die zei dat Mitt beter: "check his watch": “It’s 2012, not the middle of the 1970s.”

 

Het Amerikaanse volk ziet er ook al niet al te veel heil in. Een overweldigende 72 procent van ondervraagden hadden het gevoel dat de opmerkingen van Romney schadelijker zijn dan die van Obama. En gelijk hebben ze natuurlijk. Obama deed gewoon zijn werk. Internationale betrekkingen is geven en nemen, compromissen sluiten en in dialoog treden. Niet alles kan altijd van tevoren bekend gemaakt worden en veel blijft dus achter de schermen. Dit heeft alles te maken met de vaak complexe belangen van veel verschillende actoren.

 

De Koude Oorlog is voorbij. Obama weet het, het Amerikaanse volk weet, maar weet de Grand Old Party dit ook? Het Republikeinse boegbeeld Ronald Reagan werd verkozen op zijn ‘Evil Empire’ retoriek in the jaren tachtig, omdat de Koude Oorlog een makkelijke tijd was voor patriottistische gevoelens. De stabiele Communistische tegenstander van vroeger is in veel opzichten prettiger dan de ongrijpbare terroristische vijand van tegenwoordig. Misschien hebben twee gefaalde oorlogen tegen het terrorisme sommige mensen doen terugverlangen naar eerdere tijden. Wellicht is Mitt Romney hier een van of misschien hoopte hij dat veel gewone Amerikanen dat zouden zijn. Hoe dan ook, hij had het mis.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.