Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Analyse Super Tuesday: Romney overleeft, Santorum leeft op

Johran Willegers op 7 maart 2012 - Reageren

Romney won naar verwachting Virginia, Vermont, Idaho en Massachusetts - en dus Ohio. Het zuiden wist Romney echter niet te veroveren. Tennessee en Oklahoma gingen naar de belangrijkste tegenstrever, Rick Santorum. In Oklahoma trokken vooral de christelijke, sociaal conservatieven naar Santorum. Bijna de helft van de kiezers in Tennessee vindt dat Romney niet conservatief genoeg is. North Dakota, in het westen, ging ook naar Santorum. Dit geeft aan dat Romneys draagvlak voornamelijk zit in het oosten zit, maar niet in de rest van het land.

 

Newt Gingrich won overtuigend Georgia. Dit lag in de lijn der verwachting en zal Romney geenszins zorgen baren aangezien de delegates uit de grootste staat van Super Tuesday nu naar de ongevaarlijke Gingrich gaan, in plaats van Romneys grootste concurrent, Santorum.

 

Santorum is de morele winnaar van vannacht. Hij heeft laten zien dat hij terug is om de strijd aan te gaan. Ook is nu duidelijk hij op dit moment het enige conservatieve alternatief voor Mitt Romney is. Hij creŽert nu momentum, een dynamiek, dat hij nodig heeft om volgende week dinsdag in Alabama en Mississippi de voorverkiezingen te winnen en een serieuze gooi te gaan doen naar de koploperspositie binnen zijn partij.

 

Mitt Romney kan de handen nog niet op elkaar krijgen in moeilijke staten met de conservatieve kiezers. Het bewijs dat hij ook hen kan aanspreken, ligt er pas wanneer hij zoín staat binnensleept. De tragiek voor Romney zit hem in het feit dat er eigenlijk heel weinig is veranderd. Hij besteede miljoenen aan een onveranderde situatie. Hij krijgt nog steeds geen voet aan de grond bij de conservatieve achterban. De belangrijkste vraag van vannacht was: komt er een sterkere Mitt Romney uit Super Tuesday? Het antwoord is een evidente nee.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.