Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Amerika en de eurocrisis

Peter van de Kasteelen op 15 mei 2012 - Reageren

Een sterk herstel van de Amerikaanse economie lijkt noodzakelijk voor Obamaís herverkiezing. De Amerikaanse economie is onvermijdelijk verbonden met die van de Europa. Als de Europese economie worstelt met recessie en de eurocrisis, zijn de gevolgen ook direct voelbaar in de Verenigde Staten. De recente verkiezing van Francois Hollande in Frankrijk, een sociaaldemocraat in de belangrijke Duitse deelstaat Noord-Rijnland Westfalen en de opkomst van extreemlinks in Griekenland geven een verschuiving aan in het Europese crisisbeleid. Weg van de straffe bezuinigingen van Merkozy naar een meer positief groei beleid.

 

Nu de komende week de G-8, bestaande uit de oude economische grootmachten Groot BrittanniŽ, Frankrijk, Duitsland, ItaliŽ, Rusland, de VS, Canada en Japan bijeenkomen om te praten over de wereld, is het te verwachten dat in ieder geval een deel van de gesprekken zal gaan over de eurocrisis en mogelijke oplossingen. Want hoe zien de beide presidentskandidaten deze oplossing eigenlijk voor zich?

 

Eind vorig jaar sprak Obama vol zorgen over de eurocrisis en gaf aan deze van ďhuge importanceĒ is voor de Verenigde Staten en dat hij ďready to do our partĒ zou zijn om tot een oplossing te komen. In de tussentijd is de crisis echter alleen maar verergerd en heeft Amerika vrijwel niets bijgedragen aan eventuele verbetering. In dit opiniestuk beschuldigt een Britse commentator Obama ervan dat hij het enorme belang van de eurocrisis stelselmatig onderkent, omdat hij niet wil toegeven aan de Amerikaanse volk dat (te) sterke sociale voorzieningen en een (te) centralistische federale overheid bijdragen aan de onmacht om de crisis te lijf te gaan. Hoe je hier ook tegenover staat, er zit wel iets in het idee dat Obama de eurocrisis niet te veel kan opblazen in eigen land om vertrouwen in zowel de geregelde economie als de verzorgingsstaat niet te veel te schaden.

 

Om terug te komen op de recente verkiezingen. Afgelopen februari belde de Amerikaanse president zijn Duitse collega Angela Merkel nog op met de boodschap dat ze goed bezig was met de crisis te bestrijden en Griekenland te redden, maar dat "Additional steps should be taken." Vooral in de richting van meer financiŽle solidariteit om te voorkomen dat grote economieŽn als Spanje en ItaliŽ ook vallen. Obama is echter niet van het harde bezuinigen en ligt qua aanpak veel dichter bij de nieuw gekozen Hollande dan bij de vertrokken Sarkozy. Bij de G-8 vergaderingen zal Obama daarom waarschijnlijk optreden als brugman tussen Merkel en Hollande om te proberen een meer op groei gebaseerd Europees beleid te bewerkstelligen. Dit leunen richting de sociaaldemocratische Holland kan in eigen land natuurlijk wel imago gevolgen hebben voor Obama waar hij voor op moet passen.

 

Romney heeft weinig goede woorden over voor de Oude Wereld. Ook heeft Romney gezegd dat: "If US doesn't cut and cap spending, "America is going to be in the same position as Italy" in 4 or 5 yrs. Wat duidelijk aangeeft dat hij de oorzaak van de crisis wel neerlegt bij de verzorgingsstaat en de overheidsuitgaven. Wat natuurlijk in zijn Republikeinse straatje past. Tijdens debatten eind 2011 was Romney ook duidelijk over eventuele Amerikaanse federale hulp : ďMy view is no, no, no. We do not need to step in to bail out banks either in Europe or banks here in the U.S. that may have Italian debt." Toch moet ook Romney beseffen dat als hij eenmaal aan de macht is, ook hij de gevolgen van een zwakke Europese economie zal voelen. Amerika en Europa zijn te nauw verbonden om elkaar volledig in de steek te laten, maar het is voor Romney tijdens de campagne noodzakelijk zich zoveel mogelijk af te zetten van het Europese model. Nu eerst maar zien welke opstelling Obama kiest de komende week.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.