Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney hengelt naar steun van zwarte bevolking

Emile Kossen op 11 juli 2012 - Reageren

Als je weet dat maar één van de twee Presidentskandidaten van plan is naar de jaarlijkse conventie van de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) te gaan, dan lijkt het makkelijk te raden wie dat zal zijn. Obama heeft zelf een donkere huidskleur, gaf in 2008 een speech op de conventie, kreeg gigantische steun van Afro-Amerikanen gedurende de verkiezingen en is nog steeds erg populair onder de zwarte bevolking. Toch is het juist Mitt Romney die vandaag een charmeoffensief start door een politiek beladen speech te houden in Houston, terwijl Joe Biden de honneurs waarneemt voor het Democratische kamp. Maakt Romney een kans de groep zwarte kiezers over te halen?

 

Obama en de zwarte gemeenschap

In 2008 steunde 95 procent van de Afro-Amerikanen Obama. 55 procent van de blanke Amerikanen stemde op McCain. Je zou dus kunnen zeggen dat Obama zijn overwinning voor een belangrijk deel te danken heeft aan de steun van de zwarte bevolking. Op het moment krijgt Obama nog steeds een overdonderende steun van deze groep: zo’n 87 procent zegt Obama’s werk als President positief te beoordelen. De grote meerderheid van zwarte Amerikanen stemt traditioneel al op de Democratische partij, en het feit dat Obama ‘een van hun is’ helpt uiteraard ook.

 

Daarom zal het op eerste oog lastig worden voor Romney om stemmen af te snoepen van de huidige President. Toch gaat hij een poging wagen, en hij begint zijn uitdaging door te spreken op de nationale conventie van een van de oudste burgerrechtenbewegingen die de Verenigde Staten kent. Het plan is om de nadruk te leggen op gedeelde interesses van de Republikeinse partij en de zwarte bevolking, die in de praktijk niet vaak besproken worden.

 

Hoe kunnen Romney en de Republikeinse Partij Afro-Amerikanen aanspreken?

Romney doet zichzelf gedurende de campagne voor als de man die de economische problemen gaat oplossen en nieuwe banen gaat creëren, en die boodschap kan ook zeker minderheden aanspreken. Het werkloosheidspercentage onder Amerikanen van Afrikaanse komaf is namelijk het hoogst van het hele land, en het is ook de enige groep die het aantal werklozen nog steeds ziet stijgen. Daar komt bij dat onder Obama’s leiding het aantal mensen dat afhankelijk is geworden van voedselbonnen gigantisch is gestegen. Van de 46 miljoen Amerikanen die nu gebruik maken van de zogenaamde food stamps, is een groot deel Afro-Amerikaans. Toch is het twijfelachtig of Romney's verhaal over het kleiner maken van de overheid hem veel steun zal opleveren van deze specifieke doelgroep.

 

Romney kan misschien wel gebruik maken van de onvrede onder veel zwarte mensen die is ontstaan nadat Barack Obama zijn steun uitsprak voor het homohuwelijk. Conservatieve Afro-Amerikanen waren niet blij met deze onverwachte draai van de President, en het feit dat Obama niet om de tafel wilde met een groep van 1300 zwarte pastoors maakte de situatie er niet beter op. Op sociaal-conservatief gebied heeft Romney dan misschien meer te bieden, hoewel zijn mormoonse achtergrond ook roet in het eten zou kunnen gooien.

 

De belangrijkste boodschap echter die Romney komt verkondigen in Houston is dat hij het onderwijssysteem (waarin zwarte kinderen stelselmatig ver achterblijven bij de rest) fundamenteel wil aanpakken. Als Gouverneur van Massachusetts wist hij ervoor te zorgen dat de schoolresultaten van zwarte en blanke kinderen dichter bij elkaar kwamen te liggen. Eén van de ideeën uit de koker van Romney die hieraan bijdroeg was door kinderen uit arme milieus een soort subsidie te geven waarmee zij dan naar een duurdere school konden. Romney heeft dit idee gedurende de voorverkiezingen al geopperd, en naar verwachting zal zijn gehele plan gaan lijken op het onderwijsplan “No Child Left Behind” van George W. Bush.

 

Alle beetjes kunnen helpen

Volgens velen heeft Obama de zwarte gemeenschap amper geholpen gedurende zijn eerste mandaat, en veel cijfers spreken inderdaad in zijn nadeel. De beloofde veranderingen zijn er veelal niet gekomen, en Romney ziet kansen om hiervan te profiteren. Hij huurde in Mei voor het eerst een zwarte campagneadviseur in, bezocht een zwarte school in Philadelphia, en is van plan deze activiteiten in de komende tijd uit te breiden. Zijn campagne is realistisch: men denkt dat het in het beste geval mogelijk is een aantal procentpunten te winnen ten opzichte van Obama. Grote steun onder de zwarte bevolking zal de zeer blanke Republikein Willard Mitt Romney nooit behalen door de grote ideologische verschillen tussen hem en de zwarte gemeenschap. Toch zou vooral in swing states zoals North Carolina dat beetje meer steun nou net de doorslag kunnen betekenen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.