Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wisconsin en het toverwoord momentum

Coen Nij Bijvank op 31 maart 2016 - Reageren

Het is op het moment vrij rustig in de Amerikaanse presidentsrace. Toch moeten de kandidaten en de media zich érgens op richten. Daarom gaat er veel aandacht uit naar de voorverkiezingen in Wisconsin, van volgende week. Qua te verdelen gedelegeerden is het nogal een gemiddelde staat. Maar er valt iets belangrijkers te halen: momentum.

 

De laatste voorverkiezingen zijn alweer bijna een week geleden, en we moeten ook nog bijna een week wachten op volgende voorverkiezing, in Wisconsin. De eerste grote voorverkiezing dáárna, is eigenlijk pas op 19 april, in New York. En dus vervult Wisconsin een vergelijkbare rol als New Hampshire in het begin van de race: als enige voorverkiezing in een verder lege periode de race toch nog een beetje spannend houden.

 

Door die positie krijgt de staat veel media-aandacht. En ook de kandidaten richten zich nu bijna alleen op de Badger State: ze voerden er de afgelopen dagen allemaal campagne. En dat terwijl er niet zoveel gedelegeerden vallen te winnen: 42 bij de Republikeinen, en 96 bij de Democraten – nogal gemiddelde aantallen. Bovendien worden in Wisconsin bij beide partijen de meeste gedelegeerden proportioneel verdeeld, waardoor geen enkele kandidaat een heel grote klapper zal behalen. Maar juist door alle aandacht voor de staat kan een overwinning er toch van groot belang zijn. De winnaar krijgt positieve krantenkoppen en in de perceptie van het Amerikaanse publiek heeft hij of zij het tij mee. Oftewel: de winnaar heeft het momentum. En dat kan later in de race een groter verschil maken dan een paar gedelegeerden meer of minder.

 

Underdogs zijn de kanshebbers

De grote kanshebbers op de overwinning in Wisconsin zijn in beide partijen de underdogs. In de laatste peiling staat Sanders vier procent vóór op Clinton. Belangrijke reden: in Wisconsin wonen weinig Afro-Amerikanen, een groep die vooral op Clinton stemt. Toch dicht de site FiveThirtyEight iets meer kansen toe aan Clinton, voornamelijk omdat die site ook nationale peilingen en steunbetuigingen meeneemt in de berekening. Ook al denken campagnemedewerkers van Clinton dat Sanders de beste papieren heeft, de voorverkiezing in Wisconsin is bij de Democraten nog bepaald geen gelopen race. En die spanning maakt een overwinning des te belangrijker, want het zorgt voor nog meer momentum.

 

Bij de Republikeinen is het Trumps achtervolger Cruz die op winst staat in de peilingen. Volgens de meest recente peiling staat Cruz zelfs met 10 procent voor. FiveThirtyEight geeft Cruz dan ook een kans van 89 procent op de overwinning. De gouverneur van Wisconsin (Scott Walker, die tot september zelf nog kandidaat was) deed daar nog een schepje bovenop door een publieke steunbetuiging te gunnen aan Cruz. Wat voor Trump genoeg reden was om Walker eens flink door het slijk te halen: “Am I going to say he’s doing a great job? He’s not doing a great job”, zei hij tegen 1500 mensen bij een campagnebijeenkomst. Zijn felheid illustreert nog maar eens hoeveel waarde de kandidaten hechten aan Wisconsin, en aan het momentum dat er te halen valt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.