Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Winst voor Sanders, maar is het genoeg?

Suzanne Leppen op 28 maart 2016 - Reageren

Sanders deed wat hij moest doen afgelopen weekend: hij won alle drie de voorverkiezingen in Washington, Alaska en Hawaii. En hij won ook nog eens met overtuigende cijfers; in alle staten behaalde hij minstens 70 procent van de stemmen. Na eerder deze week ook al in Utah en Idaho te hebben gewonnen heeft de Senator uit Vermont duidelijk het momentum. Zal dit ook genoeg zijn voor de grote ommekeer en politieke revolutie die Sanders in zijn speeches steeds voorspelt?

 

Clinton’s voorsprong

Het Clinton kamp lijkt zich in elk geval nog geen ernstige zorgen te maken, en niet alleen door haar grote voorsprong in supergedelegeerden. Met 101 ongebonden gedelegeerden is Washington weliswaar de grootste staat die Sanders tot nu toe binnensleepte, maar Clinton won al in zeven staten met nog meer gedelegeerden. Hoewel haar voorsprong dit weekend iets kleiner is geworden, ligt Clinton door haar eerdere overwinningen ook qua ongebonden gedelegeerden nog steeds ruim voor op haar tegenstrever.

 

De weg naar de overwinning

De website FiveThirtyEight heeft een schema gemaakt voor alle kandidaten hoe ze aan het benodigde aantal gedelegeerden voor de winst zouden kunnen komen. Ze hebben hierbij rekening gehouden met demografische verschillen; Clinton zou het beter moeten doen in staten met veel minderheden, ouderen en gematigde of conservatieve Democraten, terwijl Sanders zijn slag moet slaan in staten met veel jongeren, liberalen en arbeiders, en kleine groepen niet-blanken.

 

Tot nu toe werd in vier staten precies het volgens dit schema benodigde aantal gedelegeerden behaald door beide kandidaten. In de overige staten presteerde Sanders elf keer boven schema, maar zeventien keer lager. Door haar betere prestaties in deze zeventien staten zit Clinton nu op 108 procent van haar target, en Sanders op 92 procent.

 

Sanders en caucussen

Opvallend is dat in acht van de elf staten waarin Sanders beter dan zijn doelstelling presteerde, de voorverkiezingen door middel van caucussen werden gehouden. Alleen in de caucussen van Iowa, Minnesota en Nevada scoorde Clinton beter dan haar target. Alle vijf de staten waar Sanders afgelopen week ruime overwinningen behaalden (en beter scoorde dan zijn target) waren ook caucussen; bij de enige primary, in Arizona, verloor hij van Clinton en behaalde hij 10 gedelegeerden minder dan zijn doelstelling.

 

De reden voor Sanders goede prestaties in caucussen is deels demografisch: alle staten hadden een Afro-Amerikaanse populatie van tien procent of minder. Maar ook de toewijding van zijn supporters speelt een grote rol. Tijdens caucussen zijn er veel speeches en vaak meerdere stemrondes, waardoor het veel meer tijd kost om je stem uit te brengen dan bij een primary waar je alleen een kruisje bij de naam van je favoriete kandidaat hoeft te zetten. Caucussen zijn dus alleen voor de echt fanatieke aanhangers, en dat zijn de meeste aanhangers van Sanders wel.

 

De toekomst

Helaas voor Sanders zijn er nog maar twee caucussen. Alle andere voorverkiezingen zijn primaries waarin hij tot nu toe vaak onder target scoorde. Omdat hij al achterloopt op zijn schema zal Sanders beduidend beter dan zijn target moeten gaan presteren, hetgeen een zware opgave lijkt.

 

In April worden acht voorverkiezingen gehouden. Volgens het schema van FiveThirtyEight moest Sanders al in zes staten winnen.Om zijn achterstand in te halen zal hij dus óf grote overwinningen moeten behalen óf alle staten moeten winnen. Die kans lijkt niet heel groot aangezien Clinton in de meeste peilingen voorligt in de vier grootste staten, Wisconsin, New York, Maryland en Pennsylvania.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.