Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wie volgt Biden op?

Bob Vek op 29 april 2016 - Reageren

De Republikeinse kandidaten lieten zich deze week uit over potentiële vicepresidenten. Ook Clinton en Sanders deden een zogenaamde name drop.

 

Kasich wekt verwondering

Het aantal door John Kasich verzamelde gedelegeerden van 152 valt in het niet bij de 948 en 549 van Trump en Cruz. Toch meent hij met de huidige verdeeldheid kans te maken op de nominatie. Zondag kondigde hij dan ook aan alvast naar een geschikte running mate op zoek te zijn. Zo wil de huidige gouverneur van Ohio voorkomen dat hij in een later stadium lukraak een kandidaat moet kiezen. Kasich hintte op juni, vlak voor de conventie, als het moment om zijn definitieve beslissing bekend te maken.

 

Cruz kiest vroeg

Met voormalig rivale Carly Fiorina aan boord als potentiële vicepresident hoopt Ted Cruz alsnog de Republikeinse nominatie binnen te slepen. De Washington Post noemde de aankondiging van afgelopen woensdag een wanhoopsdaad. Slechts een dag eerder had Cruz zijn tegenstrever Trump namelijk zien winnen in maar liefst vijf staten, waarmee zijn achterstand opliep tot bijna vierhonderd gedelegeerden. In deze positie een running mate aanwijzen is enigszins ongebruikelijk, aldus de Post. Cruz brengt hier tegenin dat hij “ongebruikelijk” een gepaste omschrijving vindt van de huidige verkiezingsrace.

 

Wellicht meent de Texaanse senator zijn kansen in de cruciale voorverkiezingen van Indiana dinsdag te vergroten door de inlijving van Fiorina, hoewel zij tot dusver geen publiek ambt bekleedde. De strategische keuze kan mogelijk inspelen op de stroeve verhouding van Trump met de vrouwelijke kiezer. Fiorina kreeg in een eerder stadium bijvoorbeeld al van de Republikeinse front runner te horen dat niemand op haar zou stemmen met “zo’n gezicht.”  

 

Trump stelt uit

Nog op de morgen van Cruz’ bekendmaking stelde Trump dat hij het onwaarschijnlijk achtte dat zijn tegenstander nu al een keuze zou maken. “Ten eerste zou hij niemand moeten noemen, omdat hij niet eens een kans maakt.” Na de bekendmaking later die dag herhaalde de flamoyante zakenman deze boodschap: “Cruz heeft geen pad naar de overwinning – hij probeert alleen relevant te blijven.”

 

Trump is zelf nog niet van plan zijn running mate bekend te maken, maar ook in zijn geval komt de naam van een oud-rivaal voortdurend bovendrijven. Als het aan Trump ligt blijft Chris Christie meedingen naar de positie, ondanks een poging van de gouverneur van New Jersey om de verwachtingen te temperen. Ook de gouverneur van het nu zo belangrijke Indiana, Mike Pence, wordt genoemd.

 

Vanwege het controversiële karakter van Trumps gooi naar het presidentschap brengt een eventueel partnerschap volgens de New York Times ongewoon grote risico’s en onzekerheid met zich mee. Door de onervarenheid van The Donald is er daarentegen wellicht ruimte voor een invloedrijke vicepresident. Het is een afweging die de gegadigden moeten maken en een die vooral moeilijk zal zijn voor ambitieuze politici aan het begin van hun carièrre zoals Marco Rubio.

 

Sanders noemt Warren...

Hoewel Bernie Sanders zich dinsdagmorgen niet wilde vastleggen op een vrouwelijke running mate, speelde hij wel met het idee. Een van de “vele vrouwen die geschikt zijn voor die baan,” is volgens Sanders senator Elizabeth Warren. Hij prijst onder andere haar inzet voor arbeidersfamilies en weerstand tegen Wall Street. Maar “er zijn andere fantastische vrouwen die actief zijn geweest in allerlei soorten strijd van wie ik denk dat zij geweldige vicepresidentiële kandidaten zouden zijn,” besluit de senator uit Vermont.

 

Sanders’ vermelding van Elizabeth Warren volgde daags nadat haar naam ook al door het team van Hillary Clinton was genoemd. Sanders komt in ideologische opzicht veel dichter in de buurt bij de prominente Democrate en kan tegelijkertijd een vrouw aan zijn zijde goed gebruiken. Warren heeft zich echter tot op heden nog niet achter een van beide kandidaten geschaard en VICE noemt haar afwezigheid in het huidige campagneseizoen opvallend.

 

Maar Clinton ook

Zoals wij eerder al meldden kan Warrens aantrekkingskracht op progessieve kiezers voor Clinton van belang zijn. Het is de vraag of een vrouwelijk duo voldoende kiezers weet te overtuigen. Komiek Seth Meyers gaf dinsdag zijn visie op deze kwestie. Met het nodige sarcasme merkte hij op: “Je kunt nooit twee personen van hetzelfde geslacht in het Witte Huis hebben – behalve de vorige vierenveertig keer.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.