Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wie is Mike Pence?

Coen Nij Bijvank op 16 juli 2016 - Reageren

In verband met de aanslag in Nice stelde Donald Trump de voor gisteren geplande aankondiging in eerste instantie uit, maar hij kon het uiteindelijk toch niet laten om ‘t op Twitter al bekend te maken: Trumps running mate, z’n vicepresidentskandidaat, is Mike Pence. Wie is deze conservatieve politicus precies? En waarom denkt Trump dat Pence het meest geschikt is om met hem het Witte Huis te veroveren?

 

Meestal is het zoeken naar een vicepresidentskandidaat een door-en-door politiek proces dat zich voornamelijk in achterkamertjes afspeelt. Bij Trump ging dat, uiteraard, anders: hij maakte er een ware reality show van, à la The Apprentice. Hij liet mensen in- en uit vliegen, om ze allemaal ‘auditie’ te laten doen: ze mochten speechen bij een Trump-rally. Wie staat het mooist naast Trump?

 

New Jersey-gouverneur Chris Christie, de streng-conservatieve senator uit Alabama, Jeff Sessions, en de flamboyante voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich waren afgelopen week nog in de race. Gingrich speculeerde openlijk mee over de ‘strijd’ om het vicepresidentskandidaatschap, en zegde zelfs z’n werk als commentator bij FOX News op.

 

 

Uiteindelijk viel de keuze dus op de relatief onbekend, 57-jarige politicus Mike Pence. Hij was jarenlang lid van het Huis van Afgevaardigden en is sinds 2013 gouverneur van de staat Indiana. De Republikein staat bekend als zeer conservatief. Zo is hij fel anti-abortus en tegen het homohuwelijk. Hij kwam negatief in het nieuws door de anti-homowetten die in zijn staat waren aangenomen, en die na veel kritiek weer werden teruggedraaid. Er werd gespeculeerd dat de introductie van die wetten, en de storm van kritiek die ze veroorzaakten, een mogelijke gooi naar het presidentschap (wat hij volgens geruchten serieus overwoog) voor Pence onmogelijk maakten.

 

Volgens sommige commentatoren zou Pence té anti-homo zijn, zelfs voor de Republikeinse partij. Pence heeft ooit gezegd dat “het Congres er alles aan moet doen om te voorkomen dat homoseksuelen dezelfde bescherming krijgen tegen discriminatie als vrouwen en etnische minderheden.” Hij pleitte ervoor om “overheidsgeld dat nu naar organisaties gaat die gedrag aanmoedigen dat zorgt voor de verspreiding van het HIV-virus, te investeren in therapieën die homo’s weer hetero maken.”

 

Ondanks dat hij dus bepaald niet onomstreden is, lijkt Pence een redelijk veilige en logische keuze. Pence vult Trump op een aantal cruciale punten aan. Trump is onpopulair binnen de eigen partij, terwijl Pence juist veel bestuurlijke ervaring heeft en daardoor ook veel goede contacten heeft onder partijprominenten. Verder is Pence streng gelovig, waar Trumps religieuze rechtlijnigheid vaak in twijfel wordt getrokken. Ook is Pence principieel, bedachtzaam en rustig. Trump staat natuurlijk juist bekend als iemand met weinig principes; iemand die ogenschijnlijk zegt wat in ‘m opkomt zonder al te diep na te denken over de consequenties van die uitspraken.

 

Pence zal Trump niet helpen om homo’s, Afro-Amerikanen of Latino’s voor zich te winnen. En de vraag is wat gematigde, nog onbesliste kiezers vinden van de combinatie Trump-Pence. Maar met Pence, die eerder nog de streng gelovige Ted Cruz steunde voordat Cruz uit de race stapte, heeft Trump wel een kans dat hij veel conservatieve, gelovige Republikeinen aan boord houdt. Bovendien heeft Trump iemand als Pence hard nodig om het verschil tussen zijn standpunten en die van z’n partijgenoten te overbruggen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.