Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Western Tuesday: winst voor Clinton, Trump, Sanders & Cruz

Dynph ten Haaf op 23 maart 2016 - Reageren

Clinton en Trump winnen Arizona, Cruz triomfeert in Utah en Sanders pakt Utah en Idaho: een blik op de resultaten van “Western Tuesday.”

 

Democraten

Met een ruime marge van bijna zeventien procent won Hillary Clinton dinsdag de hoofdprijs van de dag met Arizona. Arizona heeft 75 gedelegeerden te verdelen, waarvan Clinton nu een ruime meerderheid binnensleept. Ondanks het feit dat ze in twee staten verloor, bleef Clinton door haar winst in Arizona qua gedelegeerden bijna niet achter op Bernie Sanders.

 

Ook Sanders had dinsdag een goede dag. In zowel Idaho als Utah maakte hij Clinton met de grond gelijk door in beide staten bijna tachtig procent van de stemmen te winnen. De enorme meerderheid is een bevestiging dat zijn liberale boodschap aantrekkingskracht behoudt en onder veel kiezers blijft resoneren, ondanks Clinton’s voorsprong voor de nominatie. Sanders' winst is welkom na zijn verlies in de voorverkiezingen van vorige week. Maar met een achterstand van meer dan 300 gedelegeerden ziet het er niet naar uit dat hij nog in staat zal zijn Clinton in te halen. Sanders' zwaartepunt ligt met name in kleine, witte staten met weinig gedelegeerden, terwijl dat van Clinton in grote staten met veel gedelegeerden ligt, zoals Texas en Florida.  

 

De GOP

Bij de Republikeinen was Donald Trump opnieuw de grote winnaar. Door winner-takes-all staat Arizona met een ruime meerderheid te winnen haalde Trump 58 gedelegeerden binnen. De winst in Arizona is een belangrijke voor Trump, omdat het laat zien dat hij ook in staat is te winnen in staten met closed primaries waarin alleen geregistreerde Republikeinse kiezers mogen stemmen. 

 

De conservatieve Ted Cruz zegevierde met bijna zeventig procent van de stemmen in het door Mormonen gedomineerde Utah. Utah, ook een winner-takes-all staat, leverde hem veertig gedelegeerden op. Cruz’ winst is een verademing voor tegenstanders van Trump, en geeft hen hoop dat Trump nog tegengehouden kan worden. 

 

Arizona

In Arizona konden zowel Clinton als Trump hun sterke punten laten zien. Clinton won opnieuw een meerderheid van stemmen onder oudere en niet-witte kiezers, die een groot deel van Arizona’s Democratische electoraat uitmaken. Trump kon op steun rekenen van voorstanders voor hard immigratiebeleid. Een groot deel van de Republikeinse kiezers in Arizona, een grensstaat, staan positief tegenover Trump’s felle immigratie retoriek. Voorafgaand aan de verkiezingen had hij dan ook al steun gekregen van de omstreden sheriff Joe Arpaio, "America's Toughest Sheriff." 

 

De verliezen die beide frontrunners dinsdag leden laten echter ook hun zwakke punten zien. Zo blijft het voor Clinton moeilijk om te winnen in overwegend witte staten, met name degenen die volgens een caucus systeem stemmen, zoals in Idaho en Utah het geval was. Trump’s verlies in het Mormoonse Utah laat opnieuw zien dat hij moeite heeft om de conservatievere, religieuze Republikeinse kiezers voor zich te winnen.

 

Blik vooruit

Toch ziet het er voor zowel Clinton als Trump goed uit. Beide frontrunners hebben door hun winst in Arizona laten zien dat ze hun voorsprong kunnen behouden. Clinton’s winst in Arizona geeft haar support en momentum in de aanloop naar voorverkiezingen in Alaska en Washington zaterdag, staten die een voorkeur hebben voor Sanders. En ook Trump heeft met zijn overwinning in Arizona – waar hij meer stemmen won dan Cruz en Kasich samen – laten zien dat hij zijn ramkoers richting de nominatie kan behouden.  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.