Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Welke staten doen er echt toe in de presidentsverkiezingen?

Jan-Willem Kranendonk op 16 augustus 2016 - Reageren

Op 8 november 2016 gaan de inwoners van vijftig staten naar de stembus om de nieuwe president van hun land te kiezen. Iedere stem telt … zou je denken. Niets is minder waar. Op voorhand weten we al dat Wyoming Republikeins zal stemmen terwijl Hawaii zwaar op de hand zal zijn van de Democraten. Welke staten doen er echt toe op 8 november?

 

“Slechts zeven staten doen ertoe”, stelde politicoloog Larry Sabato eerder dit jaar: Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, Ohio en Virginia. Opgeteld vertegenwoordigen deze zeven staten 85 van de 538 kiesmannen. Dit zijn de zogeheten swing states In de rest is volgens Sabato de uitslag van te voren in steen gebeiteld. Op het lijstje is het e.e.a. af te dingen, maar uiteindelijk staat veel op voorhand vast. Tenminste, bij de afgelopen verkiezingen. Want Hillary Clinton heeft inmiddels zo’n stevige voorsprong in de peilingen dat zij ook in traditioneel Republikeinse staten een kans maakt.

 

Neem Georgia. In de afgelopen acht verkiezingen koos de staat zeven keer voor een Republikeinse kandidaat. Enkel in 1992 won – uitgerekend – Bill Clinton in Georgia van George H.W. Bush. Zijn vrouw Hillary heeft in de projectie van FiveThirtyEight 54 procent kans om deze staat naar zich toe te trekken. In Arizona wonnen de Democraten zelfs maar één keer sinds 1952 – in 1996 bij de herverkiezing van president Clinton.

Van een Bill Clinton-effect kunnen we echter niet direct spreken. Sinds 1960 wonnen de Democraten in South Carolina alleen in 1976, toen Jimmy Carter in het zuiden de evangelicals achter zich wist te scharen. Dat Hillary 44 procent kans maakt in deze staat te winnen mag wat dat betreft opzienbarend genoemd worden.

 

Toch maken deze staten niet het daadwerkelijke verschil. Wanneer Clinton kans maakt in deze staten – of Trump in staten als Connecticut, Delaware en New Jersey, betekent dat meestal een aanzienlijke voorsprong in de echte swing states. Dat is ook in 2016 overduidelijk het geval. Volgens de peilingen staat Clinton zes procent voor in Ohio en Florida. Zonder één van deze twee staten of Pennsylvania te winnen is nog nooit iemand president geworden.

 

Het is om die reden dat peilinggoeroe Nate Silver staten ook categoriseert aan de hand van de ‘tipping-point chance’, de kans dat één bepaalde staat de balans in het voordeel van een kandidaat laat doorslaan. Florida, Pennsylvania en Ohio vertegenwoordigen samen veertig procent kans, terwijl Arizona, Georgia en South-Carolina slechts zeven procent kans hebben om Clinton of Trump naar het Witte Huis te sturen – en de ander naar huis.

 

Kortom, de echte swing states worden niet bepaald door één verkiezing. Uiteraard kan de electorale kaart over tijd danig veranderen. Vijftig jaar geleden was het zuiden sterk Democratisch, terwijl het nu gedomineerd wordt door de Republikeinen en in 1888 hielp de inmiddels zeer Democratische staat New York de Republikein Benjamin Harrison nipt aan een overwinning. Er zijn aanwijzingen dat Arizona en Georgia in de toekomst daadwerkelijke swing states worden. Maar in de afgelopen twintig jaar zijn staten als Florida en Ohio de staten waar het echte gevecht plaatsvindt - en dat is ook dit jaar het geval. Zij hebben het predicaat swing state met recht verdiend. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.