Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Welke Democraat wint de minority vote?

Maria van Loosdrecht op 25 februari 2016 - Reageren

De Democraten zijn hard bezig met campagne voeren onder dezelfde bevolkingsgroepen in een poging om de minority vote, waaronder tegenwoordig veel Democraten zijn te vinden, voor zich te winnen. Ze doen dit met wisselend succes. Clinton lijkt de overhand te hebben, zoals ook duidelijk was in Nevada. Maar het verschil in het aantal stemmen was relatief klein.

 

Hillary Clinton’s overwinning op Bernie Sanders in Nevada was, volgens Clinton’s campagneleiders, mogelijk doordat Clinton de Latino stemmen kreeg. Bernie Sanders zou die gewonnen hebben, na een eerste lezing van de polls, maar later werd (succesvol) beargumenteerd dat het eigenlijk Clinton was die met de Latino stem naar huis ging. Dit zorgde voor een heftig debat over de Latino stem. Zo vestigde Nevada nog meer aandacht op de noodzaak voor de Democraten om de minority vote te winnen.

 

Waarom is de minority vote zo belangrijk?

Op 1 maart, de zogeheten Super Tuesday, zullen er meerdere staten voorverkiezingen houden, waaronder Texas, Colorado, en Virginia. Als het Sanders of Clinton lukt om de Latinos voor zich te winnen hebben ze het in die staten waar veel Latinos wonen een stuk makkelijker. Niet alleen volgende week, maar ook in de rest van de verkiezingen.

 

In bijvoorbeeld Texas kan de Latino stem een groot verschil maken. Ze zijn daar een groot deel van de bevolking van een grote staat en zodoende zorgt hun stem daar voor veel delegates. In andere staten geldt hetzelfde, ook bijvoorbeeld voor de zwarte stem. Volgens het Pew Research Center zijn de kiezers in 2016 in de VS nog nooit zo divers geweest

 

Hoe beïnvloedt de strijd om de minority vote de campagnes?  

De strijd om de minderheden betekent wel dat de tot nu toe vrij gematigde verkiezingsstrijd wat persoonlijker wordt. Clinton heeft Sanders aangevallen om zijn kritiek op de president, welke hem niet populair maakt bij de groep die voor Obama was, waaronder veel zwarte mensen. Sanders zet Clinton neer als een product van de elites die wordt gesubsidieerd door de rijken en zich dus niet bewust kan zijn van de problematiek waar de minderheden in het land mee te maken hebben.

 

De Democraten bouwen op verschillende campagne strategieën. Sanders houdt zijn speeches abstract. Hij heeft het wel over de ongelijke behandeling van zwarte en witte mensen in het land en de gevangenissen die vooral overvol zitten met zwarte mensen. Alleen wordt hij niet concreet en komt niet met oplossingen die mensen makkelijk kunnen visualiseren. Dit kan hem schaden. Clinton steekt hier namelijk goed bij af. Waar Sanders grootschalige rallies houdt komt Clinton spreken op kleinere grassroots evenementen. Clinton spreekt persoonlijk met mensen en lijkt beter op de hoogte van concrete problematiek voor zwarte mensen in de VS. Zo was gisteren op onze site te lezen dat Clinton steun van de moeder van de door de politie doodgeschoten Trayvon Martin heeft.

 

Wie heeft uiteindelijk de meeste kans om minderheden voor zich te winnen?

 

Sanders krijgt tot nu toe vooral jonge mensen naar de stembus, een groep waarin ook veel minderheden zitten. In Nevada won hij de stem van de jonge Latinos terwijl Clinton de oudere Latinos naar de stembus kreeg. Hij houdt Clinton scherp, maar dat betekent niet dat hij daadwerkelijk een doorslaand succes is bij minderheden in het land. Omdat Clinton in grote lijnen van plan lijkt Obama’s politieke strategieën door te zetten zijn veel democraten die voor Obama waren nu voor Clinton, waaronder ook veel minderheden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.