Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wat kan president Clinton straks verwachten?

Feike Kuipers op 20 oktober 2016 - Reageren

Dat Clinton straks president wordt is volgens een aantal van de beter peilers geen verrassing. Na de dramatische weken van Trump is zijn electorale pad naar het presidentschap bijna geheel verdwenen. Maar wat staat een president Clinton te wachten?

 

Clinton heeft deze verkiezingen een progressief programma gepresenteerd dat ze als president hoopt te verwezenlijken. Clinton wil onder andere college gratis maken voor gezinnen met een inkomen tot 125,000 dollar en het immigratiebeleid hervormen met het doel de vele illegale immigranten een mogelijkheid tot een verblijfsvergunning te bieden. Ook wil zij de Affordable Healthcare Act verbeteren en maakt ze zich sterk voor hervormingen van de campagne financieringswetten, met als speerpunt het teniet doen van de Citizens United uitspraak.

 

President worden is, logischerwijs, de eerste stap om deze plannen daadwerkelijk te realiseren. Maar zoals het er nu naar uit ziet zou dit wel eens de makkelijkste stap kunnen zijn in het verwezenlijken van haar idealen. Trump lijkt er namelijk alles aan te doen om haar president te maken. Het Congres zal echter een stuk minder meewerken dan Trump.

 

Huis van Afgevaardigden

Het grootste obstakel voor Clinton zal het Huis van Afgevaardigden zijn. De Republikeinen hebben een meerderheid van 59 zetels in het Huis en hebben in de afgelopen jaren Obama continu dwars gezeten. Bij tijd en wijlen leek dit hun enige doel te zijn. Nu wordt het Huis elke twee jaar weer in haar geheel verkozen, maar door het gerrymandering van de districten hebben de Republikeinen een dermate groot structureel voordeel dat ze naar alle waarschijnlijkheid de meerderheid behouden. Het structurele voordeel van de Republikeinen is zo groot dat ze in 2012 1,4 miljoen minder stemmen konden krijgen in de verkiezingen voor het Huis dan de Democraten, maar wel 33 zetels meer oppikten. Om dit jaar het Huis te winnen zullen de Democraten een gigantische overwinning moeten boeken. De prognose is dat daar 2,5 tot 3 miljoen stemmen méér dan de Republikeinen voor nodig zullen zijn. Nu maakt Trump het leven van de Republikeinen in het Huis aardig lastig, maar een dermate grote overwinning voor de Democraten wordt niet verwacht.

 

Als de Republikeinen een krappe meerderheid behouden in het Huis zal dit tot gevolg hebben dat de Republikeinen nog lastiger zullen zijn om mee te werken – en het is nu al niet best. Dit komt omdat het vooral gematigde Republikeinen zullen zijn in overwegend Democratische staten die hun zetel verliezen. De Republikeinse meerderheid zal dus nog afhankelijker zijn van haar extreem rechtse Freedom Caucus - vergelijkbaar met de Tea Party qua standpunten. En zo lang de Republikeinen zich aan hun Hastert Rule houden – het principe dat een meerderheid in het Huis in eerste instantie uit Republikeinen moet bestaan - kan Paul Ryan bijna niet meer om de Freedom Caucus heen. Deze zullen daarmee een informeel veto hebben op alle wetgeving in het Huis. En samenwerken met Clinton staat niet in het woordenboek van deze groep Republikeinen.

 

Senaat

Een Democratische meerderheid in de Senaat ligt wel in de lijn der verwachtingen. De Republikeinen moeten een boel lastige zetels in Democratische staten verdedigen en dit gaat ze waarschijnlijk niet lukken. Een meerderheid in de Senaat is waardevol omdat de Democraten dan de controle krijgen over de commissies, hoorzittingen en de agenda. Zo kunnen de plannen van Clinton tenminste op de agenda komen te staan en aandacht in de media krijgen. Van 2010 tot 2014 was dit echter ook het geval voor Obama en dit bleek niet al te waardevol. De Republikeinen in het Huis gaven geen krimp.

 

Een bijkomend probleem is dat de Senaat nog steeds de befaamde Filibuster regel heeft. 41 Senatoren kunnen het functioneren van de Senaat tot stilstand brengen en er voor zorgen dat er geen enkele wetgeving doorkomt. Clinton zal geen meerderheid hebben die groot genoeg is om dit te doorbreken, en de Republikeinse minderheid in de Senaat zal dus al haar wetgeving kunnen tegenhouden.

 

De eerste schoten door de Republikeinen in de Senaat zijn al gevuurd. Senator McCain stelde zonder blikken of blozen dat de Republikeinen niet van plan zijn om welke kandidaat van Clinton dan ook voor het Hooggerechtshof te benoemen. Hiermee lijkt de toon voor de aankomende vier jaar wel gezet: tegenhouden, frustreren en zeker niet samenwerken is het nieuwe normaal in Washington D.C. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.