Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wat brengt South Carolina de Republikeinen?

Thijs Kuppens op 20 februari 2016 - Reageren

Vandaag gaan de Republikeinen in South Carolina beslissen over hun favoriete presidentskandidaat. Wat zijn de belangrijkste zaken om in de gaten te houden?

 

1. Trump aan kop

Trump staat aan kop in de peilingen in South Carolina en maakt een goede kans de staat te winnen. De peilingen geven, net als bij de vorige staten, geen uitsluitend beeld. Wel ziet het er naar uit dat Trump ook hier een overwinning zal boeken. De vraag blijft alleen of Trump hier een grote voorsprong kan pakken. De kans bestaat dat Trumps negatieve uitingen over de Paus donderdag hem stemmen gaat kosten. South Carolina zal laten zien hoe hoog Trump kan reiken. 

 

2.  Cruz en Rubio

Cruz en Rubio kunnen het beiden niet veroorloven om buiten de top 2 te vallen. Rubio heeft heel wat steunbetuigingen weten te pakken, waaronder die van gouverneur Nikki Haley en de Afro-Amerikaanse senator Tim Scott. Wanneer hij derde wordt is dat lastig uit te leggen. Ook in Iowa en New Hampshire is het hem niet gelukt om in de top twee te komen. Het is dan in ieder geval zaak de andere establishment-kandidaten, Jeb Bush en John Kasich, op grote achterstand te zetten. Daarmee zal hij een stap zetten naar het verwerven van de brede steun van het partijkader.

 

Cruz moet laten zien dat hij kan blijven groeien. De vorige winnaars van Iowa, Huckabee en Santorum, waren eendagsvliegen en maar kort succesvol. De Texaan zal hoogstwaarschijnlijk de evangelicalen aan zijn zijde krijgen, en daarom een goede positie weten te verwerven. Rubio heeft het voordeel van zijn toenemende steunbetuigingen. Ted Cruz heeft enkel de steun verworven van oud-gouverneur en afgevaardigde Mark Sanford

 

3. Het einde van Jeb Bush?

Bush is de big spender in South Carolina. Hij heeft in zijn eentje bijna even veel besteed als alle andere Republikeinse kandidaten bij elkaar. Ondanks deze uitgaven, zijn redelijk succesvolle debatten en zijn familienaam zijn de voorspellingen in South Carolina voor Bush niet rooskleurig. Gecombineerd met het feit dat Iowa en New Hampshire voor Bush niet goed hebben uitgepakt, lijkt dit erop te wijzen dat de Republikeinse stemmers niet zitten te wachten op Jeb Bush als presidentskandidaat. De campagne van Bush richt zich nog op Nevada, waar hij veel publieksevenementen op zijn agenda heeft staan. Toch beginnen zijn geldschieters zich al terug te trekken, en blijft het de vraag hoe lang Bush het vol blijft houden.

 

4. Dirty tricks

South Carolina is berucht om de dirty tricks tijdens politieke campagnes. Tegen de tijd dat de voorverkiezingen de staat bereiken zijn de eerste lagen van beschaafde campagnevoering al afgesleten, en wordt er hard gespeeld. In Iowa is iedereen nog aardig, in New Hampshire nog trots, maar in South Carolina wordt de etiquette van campagnevoering vergeten en beschuldigen kandidaten elkaar op persoonlijke zaken.

Cruz wordt aangevallen door Trump en Rubio. Trump heeft nog nooit iemand gezien die zo veel liegt, en Rubio beschuldigt hem van het opzetten van anti-Rubio websites en Facebook pagina’s met valse informatie. Daar wordt Rubio op zijn beurt weer beschuldigd van een veel te vriendelijke band met Obama, en het verliezen van steun van Congresleden.

 

Er wordt alles op alles gezet, South Carolina is belangrijk omdat sinds 1980, op één uitzondering na, elke winnaar in South Carolina ook gekozen is als presidentskandidaat

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.