Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wat Super Tuesday gaat brengen voor de Republikeinen

Thijs Kuppens op 1 maart 2016 - Reageren

In meer dan tien staten gaan kiezers vandaag naar de stembus. Voor de Republikeinen betekent dit dat er in een klap bijna 600 gedelegeerden (van de 2472) worden gekozen. Zal Trump zijn zekerheid krijgen, of zullen Cruz en Rubio nog voor een verassing zorgen?

 

Trump aan kop
Wederom laten de peilingen zien dat Trump grote winst gaat pakken. Het ziet er naar uit dat Trump in grote staten als Georgia en Tennessee al zeker gaat winnen. Van belang is ook de grote verschillen met de rest van de kandidaten. Bijvoorbeeld in Alabama en Oklahoma, waar Trump respectievelijk op 42 en 35 procent van de stemmen wordt gepeild. Als daar gewonnen wordt met meer dan 50 procent van de stemmen gaan alle gedelegeerden naar de winnaar. Als dat niet het geval is worden de gedelegeerden proportioneel aan het aantal stemmen verdeeld.

 

In veel staten hebben Cruz en Rubio toch nog een vinger in de pap, doordat de meeste stemmen proportioneel verdeeld worden. Cruz en Rubio krijgen dus sowieso een fors deel van de gedelegeerden. Hierdoor zal Trump na vandaag nog niet helemaal zeker zijn van de winst. Hij heeft nu 82 van de 133 gedelegeerden aan zijn zijde, en om te winnen moet hij er 1.237 hebben.

 

Cruz
Voor Cruz stond Super Tuesday ooit gepland als verankering van de winst. Met zijn evangelische imago hoopte hij vandaag veel van de conservatieve staten aan zijn hand te krijgen. Deze dromen worden verstoord door Trump, die de evangelische kiezers naar zich toe weet te trekken, en Cruz neer zet als grote leugenaar. Het ziet er naar uit dat Cruz alleen Texas gaat winnen, zijn thuisstaat. Daar zit echter wel het grootste aantal gedelegeerden van alle Super Tuesday-staten. Na vandaag zal Cruz zich waarschijnlijk richten op Idaho, Louisiana en Kansas, ook conservatieve staten.

 

Cruz zet zijn superPAC in om vandaag nog winsten te boeken. Hij heeft in de Super Tuesday-staten het meeste uitgegeven aan advertenties van alle Republikeinse kandidaten. Met 6,2 miljoen rijst hij boven Rubio (3,5 miljoen) en Trump (1,1 miljoen) uit. Het meeste gaat naar Georgia en Tennessee, zuidelijke, conservatieve staten.

 

Rubio
In de staten waar vandaag gestemd wordt probeert Rubio de tegenstanders van Trump aan zijn zijde te krijgen. Rubio heeft de steun van het partij-establishment, maar daar twijfelen er steeds meer om toch Trump te gaan steunen. Vandaag winnen kan Rubio eventueel in Minnesota - wat zijn eerste overwinning zou zijn. Hij zal vandaag voornamelijk tweede worden, en zo toch wat gedelegeerden meenemen.

 

Ondertussen richt Rubio zijn pijlen op Florida, waar pas 15 maart gestemd gaat worden. Wie daar wint krijgt alle 99 gedelegeerden. Voor Rubio is de winst in zijn thuisstaat niet onwaarschijnlijk. Daar zal Rubio de inhaalslag moeten maken.

 

Kasich en Carson
Super Tuesday kan voor John Kasich en Ben Carson een reality check worden. Als zij grote verliezen boeken zal de hoop ver te zoeken zijn, en wordt de druk om te stoppen groter. De partijtop dringt daar al op aan, omdat het Cruz en Rubio zal helpen om het zo lang mogelijk vol te houden tegen Trump. Zo lang zij nog in de race zijn is het voor Trump moeilijker om een groot gat te slaan in het winnen van gedelegeerden.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.