Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wapen-discussie breekt los

Coen Nij Bijvank op 23 mei 2016 - Reageren

Wapenbezit is een onderwerp dat Democraten en Republikeinen altijd sterk verdeelt. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er een stevige discussie over gun control ontstond nadat vrijdag de Amerikaanse wapenclub NRA officieel z’n steun uitsprak voor Trump. Toch zijn de standpunten van de kandidaten over wapenbezit dit keer niet zo duidelijk over ideologische scheidslijnen verdeeld als bij verkiezingen vaak het geval is.

 

Traditioneel zijn de Republikeinen felle voorvechters van de – in hun ogen – enige juiste interpretatie van het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet. In dat amendement staat dat Amerikaanse staten het recht hebben om eigen, gewapende milities te hebben. De Republikeinen beschouwen het daarom als een fundamenteel recht voor elke Amerikaan om wapens te bezitten om zichzelf en hun omgeving te beschermen.

 

Democraten zien dat anders. Veel van hen erkennen het recht van Amerikanen om wapens te bezitten en bij zich te dragen, maar vinden wel dat het onderhevig moet zijn aan strenge regels om misbruik te voorkomen.

 

NRA

Vrijdag kreeg Trump een officiële steunbetuiging van de National Rifle Association (NRA); een nationale organisatie voor wapenbezitters die flink lobbyt tegen strengere wapenwetten. De NRA spreekt bij elke presidentsverkiezing z’n steun uit voor de meest gun-loving kandidaat – vrijwel altijd een Republikein.

 

Tijdens een speech voor de NRA presenteerde Trump zichzelf als een voorvechter van het tweede amendement. Hij noemde Clinton de grootste tegenstander van het recht op wapenbezit die ooit in de race was voor het presidentschap. Hij waarschuwde zijn toehoorders dat Clinton “je wapens zal afnemen.”

 

Het duurde niet lang of Clinton kwam met haar eigen kritiek op Trump. In januari liet Trump op een campagnebijeenkomst weten dat hij als president staten wilde verplichten om scholen wapens te laten toestaan in klaslokalen – nu zijn dat nog zogenaamde wapen-vrije zones. Volgens Clinton zou Trump het land zo onveiliger maken voor kinderen. “Ouders, leraren en kinderen moeten het recht hebben om wapens uit klaslokalen te weren – net zoals Donald Trump doet bij veel van z’n hotels. De VS heeft te maken met een epidemie van wapengeweld, en Trump heeft het over meer wapens in onze scholen. Dat is geen manier om ons veilig te houden.”

 

In een tweet ontkende Trump vervolgens ooit zoiets gezegd te hebben.

 

 

De Washington Post dook erop en ontdekte dat Trump wel degelijk heeft gepleit voor afschaffing van wapen-vrije zones. In een interview tijdens het tv-programma Fox & Friends sprak Trump zichzelf opnieuw tegen. “Ik wil geen wapens in klaslokalen,” zei hij. “Hoewel, in sommige gevallen, zouden leraren wapens moeten hebben in het lokaal.”

 

Het laat zien in wat voor spagaat Trump zit: hij wil wapen-liefhebbers paaien, maar tegelijkertijd zelf niet overkomen als een te radicale gun-lover en zo gematigde kiezers van zich vervreemden.

 

Trumps gedraai met z’n standpunten over wapenwetgeving leverde hem ook onder NRA-leden veel kritiek op. Een groot deel van de NRA was het niet eens met de steun van de organisatie aan Trump, vooral omdat hij eerder ook heeft gepleit voor strengere wapenwetgeving. Zo was hij nog niet lang geleden vóór een langere wachtperiode bij het aanschaffen van wapens en vóór een verbod op zware wapens.

 

Bernie staat in het midden

Het lijkt erop dat Trump eigenlijk niet heel erg pro-gun is, zoals veel Republikeinen dat traditioneel wel zijn. Net zoals Bernie Sanders graag het midden houdt tussen vrijheid van wapenbezit en strenge wapenwetgeving. Het is zelfs het enige onderwerp waarbij Sanders op het politieke spectrum minder links is dan Clinton. Zowel Sanders als Trump zoeken dus het midden, wat laat zien dat het links-rechts onderscheid over wapenwetgeving bij deze verkiezingen niet helemaal opgaat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.