Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Maakt Trump nog kans in Florida?

Peet van Leeuwen op 15 september 2016 - Reageren (1)

Florida is tijdens de verkiezingen een van de belangrijkste staten om te winnen. Met 29 kiesmannen op het spel zou je denken dat de kandidaten er alles aan doen om de staat te winnen. Maar zoals altijd denkt Donald Trump daar anders over. Tot vorige week besteedde de Republikeinse kandidaat amper aandacht aan de Sunshine State.

 

Trump doet alles fout

De combinatie van een grote latino populatie en Trumps standpunten leek te wijzen op een fiasco voor de Republikeinen. Specialisten dachten dat Trump geen schijn van kans zou maken in Florida. Zeker omdat Trump de staat tijdens zijn campagne grotendeels links heeft laten liggen.

 

Traditioneel gezien is het voor kandidaten in Florida belangrijk om veel campagne te voeren. Vooral advertenties op televisie zijn invloedrijk. Maar Trump had hier geen boodschap aan. Hij gaf tot nu toe slechts $ 7,5 miljoen uit aan advertenties. Dat is $ 13,5 miljoen minder dan Clinton.

 

Ook heeft Trump zich niet beziggehouden met het traditionele campagnevoeren. Waar Clinton sinds het voorjaar 57 kantoren heeft geopend om stemmen te winnen is Trump pas afgelopen week begonnen. Hij opende 13 kantoren om kiezers in Florida te bereiken.

 

Waarom is Florida dan nog niet beslist?

Toch laten de peilingen zien dat Trump en Clinton nagenoeg gelijk opgaan. Sterker nog: in sommige polls gaat Trump zelfs aan de leiding. Hoe is dat mogelijk? 

 

Consultant Brian Burgess stelt dat Trump misschien “een soort magische formule heeft gevonden om de verkiezingen te winnen zonder op de traditionele manier campagne te voeren.” Volgens Burgess weet Trump zijn beroemdheid te gebruiken en kan hij kiezers bijzonder goed aanspreken op hun gevoel.

 

POLITICO geeft een andere reden waarom Trump kan winnen in Florida: de grote groep blanke pensionado’s. Van de 12.4 miljoen geregistreerde kiezers zijn meer dan 26 procent ouder dan 65 jaar. En de op één na grootste groep stemmers valt in de leeftijd tussen 50-64 jaar. En laat dit nu net een doelgroep zijn waarvan een hoog percentage ook daadwerkelijk naar de stembus zal gaan.

 

Iets dat onder de Clinton supporters wel eens tegen zou kunnen vallen. Haar kansen om het verschil te maken liggen voornamelijk bij Afro-Amerikanen en Latino’s. Groepen die moeilijker naar de stembus te krijgen zijn.

 

Deze tegenstelling zorgt dan ook voor een verschil in aanpak van de campagnes. Trump probeert met grote bijeenkomsten om kiezers naar zich toe te trekken. De bijeenkomsten van Clinton zijn van een veel kleinere schaal en richtten zich niet op nationale maar op lokale problemen. Clinton bezocht bijvoorbeeld een ziekenhuis waar veel Zika patiënten worden behandeld.

 

Wat niet vergeten mag worden in de resultaten is dat de Republikeinse Partij al veel voorbereidend werk heeft gedaan in Florida. Trump mag de staat dan wel genegeerd hebben, zijn partij is al twee jaar bezig om stemmen te winnen.

 

Hoe zit het met de andere swing states?

Waar Trump dus tegen verwachtingen in goed presteert in Florida lijkt het erop dat hij de winst in drie andere swing states al kan vergeten. In de staten Colorado, New Hampshire en Virginia heeft Clinton een enorme voorsprong. Maar New Hampshire levert slechts 4 kiesmannen op. Virginia en Colorado daarentegen zijn grotere problemen voor Trump. Deze staten zouden Clinton zo maar 23 kiesmannen kunnen opleveren. En een aantal experts willen bij deze staten al niet meer spreken over een swing state

 

Trump doet het beter in de andere grote swing states. Hij maakt een goede kans in Pennsylvania en in Ohio heeft Trump zelfs een kleine voorsprong genomen in de polls. Voor beide kandidaten is een goed resultaat in Florida dus van cruciaal belang.

Reactie (1)

Marco op 15 september 2016 17:28:

Leuk artikel, maar wel meer schatplichtig aan het origineel op Politico dan je uit de tekst kan opmaken. Leunt vrij zwaar op

 

http://www.politico.com/story/2016/09/donald-trump-florida-battleground-228189