Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Waarom Sanders beter scoort tegen Trump dan Clinton

Jasper Maassen op 11 mei 2016 - Reageren

In de voorverkiezingen heeft Hillary Clinton een redelijk comfortabele voorsprong op Bernie Sanders. Ook bij landelijke peilingen tussen haar en Sanders scoort Clinton beter. Maar als er gepeild wordt wie het beste zou scoren tegen Donald Trump, komt steevast Sanders als meest geschikte kandidaat uit de bus. Hoe is dat mogelijk?

 

Peilingen over Democratische strijd

In de peilingen over wie de Democratische nominatie moet krijgen heeft Clinton steeds voorgelegen op Sanders. Het verschil is in de afgelopen maanden steeds kleiner geworden, maar momenteel loopt Clinton, volgens het peilinggemiddelde van RealClearPolitics, weer uit naar een score van 50 procent tegen 44 procent. Eind 2015 peilden de kandidaten nog 58 procent tegen 30.

 

Deze peilingen worden gehouden onder geregistreerde Democraten en/of waarschijnlijke stemmers voor de Democraten. Dat betekent dus dat binnen haar eigen partij Clinton de meeste aantrekkingskracht heeft van de kandidaten, wat ook bevestigd wordt in de voorverkiezingen. Clinton heeft een voorsprong, en Sanders doet het met name goed in staten waar ook onafhankelijke kiezers bij de Democratische verkiezingen mogen stemmen.

 

Democraten versus Republikeinen

Ondanks dat de verkiezingen nog ver weg zijn, worden er al peilingen gehouden over de mogelijke match-ups die straks in november op de stembiljetten staan. Hierin zien we een heel andere trend dan bij de peilingen onder Democratische stemmers. Sanders wint hier namelijk consequent van alle Republikeinen, terwijl Clinton in eerdere peilingen niet van John Kasich leek te winnen. Natuurlijk zeggen peilingen zo ver voor de verkiezingen niet veel. Sterker, met het terugtrekken van Kasich is ook die onzekerheid voor Clinton verdwenen. Maar een trend is er wel te ontdekken.

 

Ook bij de meest recente peilingen scoort Sanders beter dan Clinton in een strijd tegen Trump. In de swing states Ohio, Pennsylvania en Florida, die op 8 november cruciaal gaan zijn om een meerderheid aan kiesmannen te behalen, wint hij met ruimere marges van Trump dan Clinton zou doen. De vraag rijst hoe het mogelijk is dat een kandidaat die in zijn “eigen” partij (Sanders is immers een Onafhankelijk senator) niet de meest populaire kandidaat is, bij de landelijke verkiezingen beter scoort dan Clinton.

 

Onafhankelijke stemmers

We komen weer terug bij een van de redenen waarom Sanders tijdens de voorverkiezingen in bepaalde staten beter scoort dan in andere: de mogelijkheid voor niet-Democraten om ook te stemmen. Sanders scoort namelijk beter onder een groot deel van de onafhankelijke kiezers. Momenteel identificeert slechts 29 procent van de kiezers zich als Democraat en 26 als Republikein, waardoor er 45 procent aan onafhankelijke kiezers overblijft. Daarnaast zijn zowel Clinton als Trump bij een groot deel van de bevolking impopulair. Trump heeft door zijn polariserende standpunten en uitspraken zelfs binnen zijn eigen partij felle tegenstand, terwijl Clinton gezien wordt als belichaming van het establishment, die bovendien sterke banden met Wall Street heeft – en dat terwijl inkomensongelijkheid een belangrijk thema is. In de laatste peiling is uitgezocht hoe geregistreerde independents zouden stemmen. Bij een strijd tussen Sanders en Trump zou de verhouding 52-30 zijn voor Sanders, terwijl Clinton met 39-37 zou verliezen van Trump.

 

Sanders wordt dus veel positiever beoordeeld. In een onderzoek van Gallup, waarin aan kiezers enkele eigenschappen werden voorgelegd met de vraag welke kandidaat deze het meeste bezat, kwam Sanders als hoogste uit de bus wanneer het ging om de eigenschappen die als het belangrijkst werden beschouwd met betrekking tot leiderschap: inspirerend, visionair, moedig en begaan met individuen.

 

Jongeren

Dat Sanders het goed doet onder jongeren mag geen verrassing meer heten. Jongeren stemmen vaker gebaseerd op idealen, en Sanders weet de zijne goed te presenteren. Maar wat opvallend is in de analyse van de meest recente landelijke peiling, is dat Sanders ook 30 procent van de Republikeinen van 30 jaar of jonger achter zich weet te krijgen. Dit zijn jongeren die bewust de keuze maken om zich te identificeren als aanhanger van een partij, die alsnog aangeven te stemmen op de kandidaat van de ander. Dat is opmerkelijk: vergelijk het met leden van de JOVD die op Emile Roemer zouden stemmen.

 

De peilingen zijn voor Sanders een stuk rooskleuriger dan voor Clinton, die nog altijd op koers ligt om de nominatie binnen te slepen. Bovendien is het nog een half jaar tot de verkiezingen. 8 november is nog ver...

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.