Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Waarom Democraten niet blij zijn met Sanders-Trump debat

Emile Kossen op 28 mei 2016 - Reageren (1)

Democraten roepen Bernie Sanders al weken op om uit de race te stappen en zich achter Hillary Clinton te scharen. Sanders weigert en accepteerde deze week doodleuk een uitnodiging van Donald Trump om met hem in debat te gaan. Tot woede van veel Democratische collega’s.

 

"Wat een bullshit." Senator Joe Manchin uit de staat West Virginia is niet blij met de laatste stunt van Sanders, zelf senator uit Vermont. Nadat Trump bij de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel had aangegeven wel zin te hebben in een live tv-debat met de socialistische presidentskandidaat, reageerde Sanders op Twitter: "Game on."

 

Gisteren liet Trump zelf weten niets meer te zien in een debat. Terwijl hij zelf nog zei dat het "een echte kijkcijferhit" zou worden.

 

Mocht het er toch nog van komen, moet het debat, dus zonder Clinton, voor 7 juni worden georganiseerd, wanneer de voorverkiezingen in California zijn. "Eigenaardig, dit alles om in Californië te winnen", reageert senator Sherrod Brown (Ohio) tegen nieuwssite Politico. "Het zal hem niet lukken."

 

Frusterend

De socialistische Sanders kan mathematisch gezien Hillary Clinton al niet meer inhalen. Toch blijft Sanders in de race, naar eigen zeggen tot de kiezers in de allerlaatste staat hun stem hebben kunnen uitbrengen.

 

Sanders neemt de resterende voorverkiezingen uiterst serieus en de laatste weken kwam hij met steeds fellere aanvallen op zijn partijgenoten. Het zorgt voor frustratie binnen het Clinton-kamp, omdat hun kandidaat zich moet blijven concentreren op de voorverkiezingen. Trump heeft allang zijn peilen op Hillary gericht.

 

Een debat tussen de twee meest opvallende kandidaten van deze verkiezingscyclus zal ongetwijfeld veel aandacht trekken, tot onvrede van Clinton-aanhangers in de Senaat. Manchin: "Het bevestigt maar weer: Sanders is helemaal niet van plan aardig te gaan doen [tegen Clinton, red.]  of samen te werken om iedereen te verenigen. Weet je waarom? Hij is helemaal geen Democraat!"

 

Zelfde kiezers

Toch zijn er ook Democratische senatoren die de lol wel inzien van een Trump-Sanders debat. Wellicht is het een uitgelezen mogelijkheid voor Sanders, die deels put uit dezelfde groep boze, blanke kiezers als Trump, om de uitgesproken vastgoedmagnaat eens flink aan te vallen en zo de Democratische partij een dienst te bewijzen. "Hoe vaker Donald Trump wordt verplicht om over beleid te praten, des te beter is het voor ons land", voorspelt Claire McCaskill, senator uit Missouri.

Reactie (1)

Rinske op 7 juni 2016 18:36:

Wat een lekker neutraal artikel