Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Waar is de passie van Ryan gebleven?

Coen Nij Bijvank op 26 september 2012 - Reageren

De verwachtingen die veel Republikeinen van vicepresidentskandidaat Paul Ryan hadden waren hooggespannen. Voor de Democraten was hij de typische rijke, blanke conservatief, maar voor veel Republikeinen is hij een held. Vooral de conservatieve achterban is enthousiast over Ryans vernieuwende economische inzichten en zijn pogingen om een overheidsbudget met zeer veel bezuinigingen en belastingverlagingen door het Congres te krijgen. Als running mate heeft Ryan echter nog niet veel kunnen betekenen, en zijn aanhang is dan ook teleurgesteld.

 

Als voorzitter van de budgetcommissie van het Huis van Afgevaardigden stelde Ryan een budget voor dat vergaande bezuinigingen en belastingverlagingen omhelsde. Hiermee maakte hij zich zeer populair bij conservatieve Amerikanen. Zij hoopten dat Ryans kennis van de economie een frisse wind door Romneys campagne zou kunnen blazen, aangezien het belangrijkste onderwerp van de campagne de economische recessie is. Bovendien is Ryan jong en heeft hij veel meer uitstraling dan Mitt “Robot” Romney.

 

Hoop op minder anti-Obama retoriek, meer beleid

Aanhangers van Ryan hoopten dat hij zijn stempel zou kunnen drukken op Romneys campagne en dat de campagne daardoor meer over beleidsplannen zou gaan en wat meer afstand zou nemen van de “Obama’s beleid is mislukt” retoriek. Die hoop bleek ijdel. Het omgekeerde lijkt namelijk gebeurd. Ryan neemt juist Romneys retoriek over en er wordt nog net zo min over daadwerkelijke plannen gesproken.

 

Ryans speeches focussen zich nauwelijks op zijn eigen economische ideeën. In plaats daarvan valt hij Obama’s beleid en uitspraken aan. Bij campagnebijeenkomsten probeert hij de arbeidersklasse aan te spreken door bijvoorbeeld te refereren naar een uitspraak van Obama uit 2008. Obama maakte destijds de blunder door te zeggen dat de alle conservatieven vasthouden aan hun geweer en hun geloof. Als reactie daarop zegt Ryan daarop: “This Catholic deer hunter is guilty as charged,” met luid applaus als gevolg. Duidelijk geen presentatie van beleidsplannen, waar zijn fans op hoopten.

 

Scott Walker

De gouverneur van Ryans thuisstaat Wisconsin, Scott Walker, mist de passie van de running mate, die hij wel zag bij Ryans speech tijdens de Republikeinse Conventie. Volgens Walker wordt Ryans potentie niet volledig benut, doelend op de frisse uitstraling en economische kennis die de vicepresidentskandidaat heeft. In een reactie op Walkers uitspraken zei Ryan geen probleem te hebben met de rol die hij in de campagne speelt. “I’m excited about my role and I feel very comfortable with it.”

 

Ook een deel van zijn aanhangers probeert Ryan nog te verdedigen. Zij zeggen dat je niet kunt verwachten dat Ryan alleen het publieke debat over de verkiezingen in het voordeel van de Republikeinen zou draaien. Maar ja, een running mate wordt wel met precies dat doel aangesteld. Wil Ryan de campagne van zijn presidentskandidaat nog redden, wat hij volgens redacteur Emile Kossen zou kunnen, moet hij zijn eigen, vernieuwde conservatieve geluid snel terug krijgen en stoppen met Romney's eentonige anti-Obama retoriek.   

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.