Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Waar gaan de aanhangers van Carson naartoe?

Peet van Leeuwen op 3 maart 2016 - Reageren

Gisteren werd gemeld dat Ben Carson zijn campagne onofficieel stop heeft gezet. De Republikeinse kandidaat zegt in te zien dat er voor hem geen weg meer is naar het Witte Huis. Wat zal dit betekenen voor diegenen die de kandidaat steunden? En gaat dit nog een verschil maken in het verloop van de Republikeinse voorverkiezingen?

 

“Kan iemand me alsjeblieft aanvallen?”

Ben Carson doet vanavond niet mee aan het Republikeinse debat in Detroit. Al was zijn deelname in het vorige debat ook nihil. Carson kreeg slechts een handjevol vragen en werd door zowel de debatleiders als de andere kandidaten genegeerd. Tijdens het debat van CNN vroeg de kandidaat: “kan iemand me alsjeblieft aanvallen?” in de hoop om wat meer spreektijd te krijgen. Het leverde echter niets op en was tekenend voor de staat waarin zijn campagne zich bevond.

 

De campagne van Carson liep al lange tijd op de laatste adem. Deze piekte in oktober en november maar stokte daarna snel. The Washington Post verwijt de plotselinge terugval aan de terroristische aanslagen in Parijs. Hierdoor kwam de focus van de presidentiële race op buitenlands beleid te liggen. Een gebied waar Carson geen ervaring heeft.  Ted Cruz was toen de begunstigde. De evangelischen die Ben Carson steunde kozen er eind november namelijk voor om hun steun aan Cruz te geven.

 

Waar gaat de steun voor Carson nu naartoe?

Als Ben Carson zijn campagne toen had beëindigd dan was een groot deel van zijn aanhangers naar Trump gegaan. Maar de zaken zouden nu anders kunnen liggen. Want de GOP is in paniek en wil Trump niet als hun presidentiële kandidaat. Zij zien liever dat Cruz of Rubio de Republikeinse nominatie in handen krijgt. Het is dus zaak om de steun die Carson had om te zetten in support voor Cruz en Rubio.

 

Halverwege februari deden MSNBC en Survey Monkey een onderzoek naar wie de stemmers’ tweede keus is. Diegenen die Carson als eerste keus opgaven, zagen in Cruz en Trump hun tweede keuze. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat het gros van de supporters van Carson zich achter een van deze kandidaten zullen scharen. De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat 24 procent Cruz zal steunen. Trump krijgt 22 procent en Rubio 16. The Washington Post sluit zich aan bij deze cijfers. Zij zeggen dat de steun grotendeels verdeeld zal worden onder de beide frontrunners.

 

Gevolgen voor de presidentiële race

Hoewel Carson al lange tijd niet meer als een serieuze kandidaat voor de nominatie werd gezien had hij nog wel aanhangers. De voormalig neurochirurg behaalde tijdens Super Tuesday in enkele staten meer dan 10 procent van de stemmen. En haalde in 6 van de 11 staten een beter resultaat dan John Kasich. Om Trump van de nominatie af te houden moet deze steun voor Carson worden omgezet in steun voor Cruz en Rubio.

 

De weg naar een directe nominatie zal moeilijk worden voor Trump als Cruz en Rubio een deel van de gedelegeerden weten weg te snoepen. Om een contested convention te vermijden moet Trump namelijk meer dan de helft van de gedelegeerden winnen in de staten die nog naar de stembus gaan. Het uitstappen van Carson zal betekenen dat alle drie de kandidaten meer steun zullen ontvangen. Het is dus aan de Republikeinen om het grootste deel van deze steun achter Cruz én Rubio te krijgen als ze Trump willen tegenhouden. Cruz én Rubio omdat het onmogelijk lijkt dat een van deze kandidaten Trump eigenhandig zal kunnen verslaan.

 

Morgen zal er meer duidelijkheid ontstaan als Carson zijn toespraak heeft gehouden. Zal hij echt uit de race stappen, zal hij een andere kandidaat steunen? En dan bestaat er natuurlijk nog de vraag over wat er zal gebeuren met de donoren van Carsons campagne. Zullen die gaan investeren in een andere kandidaat?

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.