Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Waar Trump de winst pakte

Peet van Leeuwen op 9 november 2016 - Reageren

Gisteren wist iedereen het zeker. Hillary Clinton gaat de volgende president van Amerika worden. Alle peilingen toonden dit aan. Iedereen was het erover eens dat ze zonder problemen de benodigde 270 kiesmannen in de wacht zou slepen. Iedereen, behalve een grote groep in Amerika: de blanke mannen uit de arbeidersklasse.

 

Rust Belt

Deze groep van lager opgeleide arbeiders zou volgens de statistieken slechts een kleine impact hebben op de verkiezingen. De Democraten hebben er dan ook voor gekozen om weinig aandacht aan deze groep te besteden. Het was voor Clintons campagne belangrijker om andere groepen aan te spreken.

 

De gebieden met een hoog percentage lager opgeleide blanke kiezers kozen vier jaar geleden vaak voor Obama. Dus de Democraten dachten dat er wel wat minder aandacht besteed kon worden aan deze gebieden. Vooral de gebieden in de zogenaamde Rust Belt werden beschouwd als niet belangrijk. En het was juist in deze gebieden, die vroeger draaiden om zware industrie, waar Donald Trump veel winst boekte.

 

Het was bekend dat Donald Trump veel supporters had in deze gebieden. Maar door het succes van Obama in deze staten, vier jaar geleden, hadden de Democraten het idee dat er veel ruimte was om verliezen te lijden.

 

De peilingen

De invloed van de laagopgeleide arbeiders werd ook in de polls erg onderschat, terwijl het belang van de goed opgeleide en niet-blanke groepen werd overschat. Volgens de New York Times resulteerde dit in een verschil van zeker tien miljoen stemmen die verkeerd zijn beoordeeld door de analisten.

 

De peilingen zaten er volledig naast. Een trend die in de afgelopen maanden vaker tentoon is gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de onjuiste inschattingen rondom Brexit. En nu lijkt Hillary Clinton ook het slachtoffer te zijn geworden van verkeerde inschattingen en peilingen.

 

Toch waren de polls landelijk gekeken wel correct. Clinton gaat de meeste stemmen krijgen, maar wist niet genoeg staten te winnen om het presidentschap op haar naam te schrijven. Ook wisten de peilingen goed te voorspellen onder welke bevolkingsgroepen Clinton veel winst zou boeken, maar niet dat er zoveel op Trump gestemd zou gaan worden in het midwesten van de Verenigde Staten.

 

In de peilingen had Clinton een voorsprong in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Maar al deze staten vielen uiteindelijk in de handen van Trump en beslisten de verkiezingen in zijn voordeel.

 

Stille kiezers

Waar de fout in de peilingen vandaan komt is onduidelijk, maar een populaire theorie is dat er veel ‘stille kiezers’ waren: een groep die op Trump ging stemmen, maar dit niet kenbaar wilden maken aan de analisten. Maar het kan ook zijn dat Republikeinen die zich eerder tegen Trump hadden gekeerd toch “naar huis zijn gekomen.

 

En het waren niet alleen de publieke peilingen die er volledig naast zaten. Ook de peilingen van Clintons campagneteam lijken de plank volledig te hebben misgeslagen. Zo werd er voor de staten Wisconsin, Minnesota en Michigan bijvoorbeeld amper geld vrijgemaakt voor advertenties.

 

Wat als?

De grote vraag die nu door velen gesteld wordt is: had Bernie Sanders wel van Trump kunnen winnen? In het voorjaar lieten de peilingen zien dat de senator van Vermont een grotere kans zou maken om te winnen van Trump dan dat Clinton had. Maar dat is allemaal speculatie. Feit is dat op 20 januari Donald Trump zal worden ingezworen als de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.