Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

WC-wet North Carolina kost Republikeinen heel wat hoofdbrekens

Coen Nij Bijvank op 10 mei 2016 - Reageren

Pat McCrory, de gouverneur van North Carolina, en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben elkaar aangeklaagd om een wet die wordt gezien als zeer anti-LHBT. Het politieke geruzie over de wet kost volgens sommige partij-strategen de Republikeinen veel steun onder gematigde kiezers – steun die een presidentskandidaat hard nodig heeft.

 

De wet

In maart tekende gouverneur McCrory een wet bedoeld om anti-discriminatie beleid tegen te gaan. Met de wet worden transgenders verplicht om gebruik te maken van toiletten en kleedkamers die bestemd zijn voor het geslacht dat op hun geboorteakte staat. Verder verbiedt de wet steden om maatregelen te nemen om discriminatie op grond van seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit te voorkomen.

 

De nieuwe regels zorgden al snel voor enorm veel ophef. Homo- en transgenderactivisten noemen ze discriminerend en vinden dat transgenders moeten kunnen kiezen tussen het mannen- en vrouwentoilet. Artiesten zegden hun concerten in North Carolina af, grote bedrijven stopten met plannen voor uitbreiding in de staat en president Obama liet weten dat hij vindt dat er een einde moet komen aan de wetgeving.

 

Zoals we eerder schreven leidde de wet ook tot heel wat politieke stellingname onder de presidentskandidaten. Bernie Sanders en Hillary Clinton spraken zich uit tegen de wet, net als Donald Trump. Die laatste zei dat Caitlyn Jenner, voormalig Olympisch kampioen Bruce Jenner, in zijn Trump Tower zelf mag kiezen welke wc ze wil gebruiken. Die uitspraak was voor Ted Cruz reden om Trump aan te vallen op zijn vermeende gebrek aan conservatieve idealen. Cruz zelf zei de wet “heel redelijk” te vinden.

 

Aanklachten

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is de wet in strijd met federale burgerrechten die discriminatie op basis van geslacht verbieden. Daarom heeft Justitie besloten de staat North Carolina aan te klagen. Op een persconferentie zei de minister van Justitie Loretta Lynch gisteren dat de wet “staat-gesponsorde discriminatie tegen transgenders heeft gecreëerd.” Lynch vergeleek de wet met vroegere wetgeving die racisme mogelijk maakte en met wetten de het onmogelijk maakten voor homo’s om te trouwen.

 

Ook gouverneur McCrory besloot een aanklacht in te dienen. Tegen het ministerie. Volgens McCrory gaat het ministerie veel te ver in haar interpretatie van de Civil Rights Act uit 1964. “Het kabinet-Obama omzeilt het Congres door te proberen de wet te herschrijven.”

 

“Wet is pijnlijk voor Republikeinen”

Ondanks dat het overgrote deel van de Republikeinse afgevaardigden in North Carolina vóór de wet stemde, zijn veel van hen bang dat de ophef rondom de regelgeving de partij flinke schade kan toebrengen bij de presidentsverkiezingen. In North Carolina kwam de partij aan de macht door zichzelf neer te zetten als voorvechters van een kleine overheid, maar worden door gematigde kiezers nu steeds meer gezien als de partij die wil bepalen naar welke wc je mag.

 

De Republikeinen gingen akkoord met de wet vanwege het argument dat het de veiligheid zou bevorderen aangezien mannen niet (legaal) naar een damestoilet kunnen. Maar de publieke perceptie richt zich veel meer op het argument van seksuele gelijkheid, waardoor de Republikeinen nu overkomen als te ver doorgeschoten zedenpolitie. En doordat de kwestie ook veel aandacht krijgt op nationaal niveau, kan het de kansen van Trump in november aantasten – die het moet hebben van gematigde kiezers.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.