Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Vrienden in oorlog: Bush en Rubio

Michiel Klaassen op 8 februari 2016 - Reageren

De één leerde de kneepjes van het politieke vak aan de ander. En ze komen uit dezelfde staat, zijn allebei partijlievelingen, aartsconservatief en diepgelovig. Maar vandaag verkeren Jeb Bush en Marco Rubio op voet van oorlog, hun vriendschappelijke verleden ten spijt.

 

Niet eens zo gek lang geleden hadden ze een bijzondere band, zoals een mentor en zijn protegé die hebben. Bush als bedaarde leraar, die de grillige politiek in het electoraal veelzijdige Florida door en door kent. En Rubio als het geestdriftige politieke talent uit dezefde staat, die een Obama-esque doorbraak maakte als senator in de landelijke politiek.

 

That was yesterday. Inmiddels zijn de twee rivalen en is van hun vriendschappelijke verleden weinig meer over. Vooral van Bush, die vóór de race vol lof was over Rubio, is bekend dat hij zijn voormalige student niet mag. Hij heeft zelfs 20 miljoen dollar apart gezet om Rubio zwart te maken. Vrienden van Bush noemen Rubio liever Judas dan dat ze hem bij zijn naam noemen.

 

Hommeles

Vanaf de start van de lange aanloop naar Iowa is het hommeles. Tijdens een debat in november komt Rubio’s veelvuldige afwezigheid in de Senaat ter sprake. Bush deelt een plaagstootje uit aan Rubio: hanteert de Senaat soms een Franse werkweek?
Maar Rubio slaat snoeihard terug. “De enige reden dat u mij nu aanvalt is omdat we in de race zijn voor hetzelfde ambt en omdat iemand u ervan overtuigd heeft dat mij aanvallen u daarbij zou helpen.” Ook het publiek moet naar adem happen na deze genadeloze afbrander van Rubio. In de analyses de volgende ochtend wordt Bush al afgeschreven.

 

Wraak

Bush kan na Rubio’s zwakke optreden tijdens het GOP-debat afgelopen weekend handenwringend wraak nemen. De oud-gouverneur noemt zijn voorkomen ‘robotachtig’ en maakt handig gebruik van Rubio’s Obama-achtige verschijning. “Ik ben een leider, Rubio is een talentvolle jongeman. Dat is een groot verschil. We zijn in de race voor het presidentschap – niet voor een achterbankje in de Senaat.”

Nu New Hampshire nadert, neemt de spanning tussen beide kampen toe. Rubio moet laten zien dat zijn goede score in Iowa niet een eenmalige toevalstreffer is; voor Bush is de staat misschien wel zijn laatste kans om zijn campagne nieuw leven in te blazen. De messen zijn geslepen: Rubio stuurde een video rond waarin Jeb’s moeder Barbara zegt dat Amerika moe is van politieke dynastieën, Bush mailde zijn aanhangers een waarschuwing rond om beducht te zijn op ‘smerige trucks’ van de Rubio-campagne.

 

Toen Bush en Rubio zich net allebei kandidaat hadden gesteld, werd er nog druk gespeculeerd over Bush als genomineerde met Rubio als running mate. Inmiddels is de vriendschap dusdanig verzuurd dat dit scenario kan worden afgeschreven. Ooit leken ze een hecht team. Nu is het oorlog.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.