Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Voorverkiezingen dit weekend

Suzanne Leppen op 5 maart 2016 - Reageren

Dit weekend vinden de eerste voorverkiezingen na Super Tuesday plaats. Voor beide partijen gaat de kiezer naar de stembus in Kansas, Maine en Louisiana. Daarnaast doen de Republikeinen Kentucky en Puerto Rico aan en staat Nebraska op de agenda van de Democraten. Er zijn een stuk minder gedelegeerden te verdelen dan afgelopen dinsdag, maar toch zal het interessant worden om te zien of Donald Trump en Hillary Clinton hun momentum behouden en opnieuw de grote winnaars worden.

 

De Republikeinse verkiezingen morgen in Puerto Rico zijn eerder vandaag op deze site al uitgebreid besproken.

 

Kansas (5 maart)

In Kansas kunnen de Republikeinen 40 gedelegeerden winnen. Voor Clinton en Sanders staan er in deze staat 33 gewone gedelegeerden en 4 supergedelegeerden (waarvan 1 al steun voor Clinton heeft uitgesproken) op het spel. De peilingen laten een voorsprong zien voor de frontrunners Clinton en Trump, maar de verschillen zijn niet enorm groot. Ook zijn er weinig peilingen gedaan en zijn deze bij caucussen vaak onbetrouwbaarder dan bij primaries.

 

Louisiana (5 maart)

Bij de primaries in Louisiana zijn er voor de Republikeinen 46 gedelegeerden te verdelen en voor de Democraten 51. Van de 8 Democratische supergedelegeerden kozen er al 6 voor Clinton. Volgens de peilingen belooft dit een grote overwinning voor Clinton te worden, net als in de andere zuidelijke staten met hoge percentages Afro-Amerikanen. Ook Trump gaat duidelijk aan de leiding, maar het lijkt er op dat Ted Cruz ook wat gedelegeerden binnen zal slepen. Voor Marco Rubio en John Kasich wordt het waarschijnlijk lastig om aan de 20 procent van de stemmen te komen die nodig zijn om gedelegeerden te ontvangen.

 

Maine (5 maart voor Republikeinen, 6 maart voor Democraten)

In dit kleine staatje in het noordoosten worden 23 Republikeinse en 25 Democratische gedelegeerden verdeeld. Er zijn geen recente peilingen beschikbaar, maar het lijkt waarschijnlijk dat Trump er vandoor gaat met de winst, net als in de andere staten in New England. Bij de Democraten is de verwachting dat Sanders het goed zal doen in deze voornamelijke blanke buurstaat van zijn Vermont, hoewel hij dinsdag in Massachusetts ook niet wist te winnen. Van de 5 supergedelegeerden kozen er al 3 voor Clinton en 1 voor Sanders.

 

Kentucky (5 maart)

De Republikeinen kunnen hier vandaag 46 gedelegeerden winnen; de Democratische primary is pas 17 mei. De enige recente peiling laat een voorsprong zien voor Trump en een tweede plek voor Rubio. Dit is voor het eerst sinds 1984 dat er in Kentucky een caucus plaatsvindt. De voornaamste reden hiervoor was dat Rand Paul (die inmiddels uit de race is gestapt) tegelijkertijd aan de Senaatsrace en aan de presidentiële voorverkiezingen mee kon doen, bij een primary was dit niet toegestaan.

 

Nebraska (5 maart)

Net als in Maine, zullen Clinton en Sanders hier 25 gedelegeerden en 5 supergedelegeerden (waarvan drie al voor Clinton kozen) verdelen. De Republikeinen gaan 10 mei pas naar de stembussen. Er zijn geen peilingen beschikbaar, maar zowel het team van Sanders als Clinton’s eigen team gaven aan dat de senator uit Vermont deze staat wel eens zouden kunnen gaan winnen. Sanders gaf in ieder geval veel meer geld uit aan televisie reclames.

 

Clinton wil duidelijk haar tegenstander niet onderschatten en haar team probeert de verwachtingen voor dit weekend dan ook wat te temperen, zodat mogelijk verlies in Kansas, Nebraska en Maine niet als heel schokkend wordt gezien. Voor Trump lijkt het waarschijnlijker dat hij ook dit weekend de meeste overwinningen zal behalen, maar caucussen blijven onvoorspelbaar, dus er is nog hoop voor zijn tegenstanders.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.