Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Voormalig golden boy Rubio implodeert

Maria van Loosdrecht op 16 maart 2016 - Reageren

Marco Rubio heeft de handdoek in de ring gegooid na een vrij spectaculair verlies gisteren, tijdens Super Tuesday #3. In Florida, zijn thuisstaat, kreeg Rubio maar 27 procent van de stemmen en werd hij met dubbele cijfers te kijk gezet door Donald Trump. Hoe kan het dat Rubio, de oorspronkelijke golden boy van de Republikeinse elite, zo hard onderuit kon gaan?

 

Rubio’s afgang

Na de Iowa caucus, waarin Rubio als de anti-Trump en anti-Cruz favoriet uit de bus kwam bij de Republikeinse partij leken zijn kansen om te winnen groot. Hij had steun van enkele prominente Republikeinen en was gematigd genoeg om zichzelf als de “normale” Republikeinskandidaat neer te zetten.

 

Het was niet genoeg. Rubio presteerde slecht tijdens debatten en werd neergezet als een robot—iets dat hij al sinds het begin van zijn carrière te horen kreeg en nooit heeft kunnen overstijgen.  De nagel in de doodskist van Rubio’s campagne was, achteraf gezien, zijn zwakke verweer tijdens een aanval van Chris Christie gedurende een debat begin februari waarin hij zijn regels maar bleef herhalen. Erger nog, dankzij de manier waarop Rubio zich opstelde gedurende zijn campagne werd hij gezien als zwakke kandidaat, die zijn Florida roots en de mensen die hem naar Washington hadden gebracht leek te vergeten. De laatste tijd was hij vooral in het nieuws door zijn commentaar op Trump’s “kleine handen”, een wanhoopspoging waar Rubio achteraf zei beschaamd over te zijn.

 

Wat zijn de consequenties?

Rubio zelf zal zijn steun vooral tegen Trump gebruiken. In zijn laatste speech riep hij, impliciet, stemmers op om Trump te vermijden. Waarschijnlijk zal hij zich achter Cruz scharen, die nu de kanshebber lijkt te zijn om Trump te stoppen.

 

Voor zijn verlies had Rubio 172 gedelegeerden verzameld, volgens FiveThirtyEight. Er zijn 1,237 gedelegeerden nodig voor een Republikeinse nominatie. Dat betekent dat Rubio’s aandeel aan gedelegeerden best een groot verschil kan maken voor de kandidaat die ze nu tot zijn gedelegeerden kan rekenen. Maar waar gaan Rubio’s gedelegeerden eigenlijk heen? Dat is onduidelijk, want de regels daarvoor verschillen  per staat. Zo moeten de zeven gedelegeerden van Kentucky in een vergadering met de gedelegeerden die wel achter een kandidaat staan stemmen voor wie ze nu gaan. In andere staten mogen de gedelegeerden zelf kiezen wat ze doen, zoals in New Hampshire en Tennessee. Het wordt vechten om de gedelegeerden voor de overgebleven presidentskandidaten. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.