Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Voordat de bom valt: Trump's visie op het buitenland

Johran Willegers op 29 februari 2016 - Reageren (1)

Wat voor buitenlandse politiek zou Donald Trump voeren? Op dit moment is hij de grote kanshebber voor de Republikeinse nominatie. Wat betekent het voor de VS, haar buitenlandse politiek en dus voor de wereld als Trump het Witte Huis betrekt?

 

Trump zou desastreus zijn

Hoogleraar Peter Feaver bekritiseert in een artikel in Foreign Policy Trump’s visie en geschiktheid. Hij vreest dat Trump met het minst gekwalificeerde team ooit zal komen om hem te adviseren over buitenlands beleid. Er zijn legio uitdagingen wereldwijd, van (potentiële) brandhaarden in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten, tot verbeteringen van betrekkingen met Cuba en Iran, naar het sluiten van handelsovereenkomsten. Het team lijkt nu in ieder geval nog niet op orde. In november ageerde Trump tegen China's rol in het Trans-Pacific Partnership handelsverdrag, maar werd er op gewezen dat China hier helemaal geen rol van uitmaakt. 

 

 

Met Trump’s flamboyante stijl dreigt Amerika weer vervreemd te raken van de rest van de wereld, stelt Feaver. Het aanzien van de VS was bij het aantreden van President Obama nagenoeg failliet. Obama heeft - zonder enige twijfel met vallen en opstaan (NSA, martelingen, Syrië, Libië) - dat beeld weten bij te draaien. Obama wist namelijk ook de wereld te verzekeren dat de VS mét zijn bondgenoten en andere landen in de wereld staat, zoals de nucleaire deal met Iran. Dat is een andere toon dan Trump tentoonspreidt die uitgaat van de VS dat meer dan alle andere spelers profijt moet hebben van de situatie of beslissing. De VS dreigt daardoor de rest van de internationale gemeenschap tegen zich in het harnas te jagen.

 

Trump voor een nieuw geluid?

Zijn er ook positieve aspecten aan opperbevelhebber Trump? Als reactie op Feaver's kritiek, publiceerde Felipe Cuello, analist van buitenlands beleid voor de Europese Commissie, een rooskleuriger beeld. Want, stelt hij, men ziet Trump dan wel als een ordeverstoorder, maar als er één veld is waar wat ontwrichting mag plaatsvinden, dan is het wel binnen de internationale betrekkingen.

 

Daarnaast is Donald Trump de enige presidentskandidaat die volledig onafhankelijk is van geld uit lobbyorganisaties en dus niet verhinderd wordt door verborgen belangen. Hij heeft bijvoorbeeld geen geld aangenomen van de machtige Israëllobby AIPAC. Dit in tegenstelling tot andere kandidaten die zich als sterk pro-Israël positioneren, iets dat in onderhandelingen niet helpt.

 

Nog een voordeel is dat Trump scherp kan onderhandelen, hij doet het immers al het grootste deel van z'n leven. Daarmee versterkt de positie van de VS zodra Trump wordt geïnaugureerd. Bij elk besluit vraagt Trump zich af hoe de keuze in het voordeel werkt van zijn land. Dat laatste is geen rare eigenschap voor een zakenman, voor wie het bedrijfsbelang bij elke deal zo goed mogelijk gediend moet zijn. Het team dat Trump hiervoor aanneemt komt allicht voor een groot deel uit zijn bedrijf en heeft geen lange achtergrond in internationale politiek, maar is zeer ervaren om de beste resultaten binnen te slepen. 

 

Ook het flamboyante en impulsieve karakter van Trump legt de VS misschien helemaal geen windeieren. Obama waarschuwde de Syrische president Assad dat het gebruik van chemische wapens een rode lijn was. Maar toen de beelden van Syrische bevolking lijdend onder gifgasaanvallen de wereld over gingen, werd vanuit het Witte Huis geen actie ondernomen. Had Assad dezelfde blufpoker gespeeld met Trump? Is een rechtlijnige leider van de vrije wereld niet nodig om er voor te zorgen dat de internationale schurken(staten) gaan luisteren?

 

Trump’s visie is weinig nieuws

De vraag of president Trump een succesvol buitenlands beleid zal voeren is vooraf natuurlijk onmogelijk te beantwoorden. De diplomatieke kampen zijn grofweg in te delen in 1) internationale politiek vaart wel bij stabiliteit en status-quo. Uiteindelijk werkt het tegen je altijd het beste resultaat te willen krijgen, ook voor grote machten omdat die houding tegenreacties oplevert. 2) De VS is het machtigste land en kan dat alleen blijven wanneer het internationale speelveld naar zijn hand word gezet. De VS is nauwelijks afhankelijk van anderen, maar anderen wel van de VS en het land kan dus hoge eisen stellen en de toon bepalen.

 

Het is duidelijk dat Trump in kamp 2 zit, maar dit is natuurlijk niet uniek. Beleidsmatig kennen we zowel presidenten uit kamp 1 en kamp 2 die succesvolle politieke resultaten hebben binnengehaald. In die zin lijkt het unieke aspect van Trump vooral zijn bravoure en zakelijke aanpak te zijn, de rest is meer van de bekende weg. 

Reactie (1)

Dad Willegers op 2 maart 2016 16:19:

Gezien!