Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Voorbeschouwing Biden Ryan: inhoudelijk en scherp debat verwacht

Jan-Willem Kranendonk op 11 oktober 2012 - Reageren

Vannacht vindt het eerste en enige debat tussen de running mates van beide kandidaten plaats – dat u uiteraard hier volgt. Voor zowel Joe Biden als Paul Ryan staat er veel op het spel en beiden zullen tot de tanden toe gewapend zijn. De conventionele wijsheid dat dit debat er niet toe doet, lijkt dan ook niet op te gaan deze maal. Ryan hoopt de campagne van Obama de volgende klap uit te delen, terwijl Biden zal proberen de stijgende lijn van Romney om te buigen. Wat kunt u van het debat van vannacht verwachten?

 

De debatleider krijgt het zwaar

Herinnert u zich Jim Lehrer nog? Vorige week schreven we na het debat: “waar was de debatleider?” De 78-jarige Lehrer werd overlopen door beide kandidaten en Paul Ryan heeft daar ook een handje van. Martha Raddatz, de debatleider, krijgt dus de zware taak om het debat in de hand – en beide kandidaten in het gareel te houden. Voor veel conservatieven zal zij het sowieso niet goed doen. Op de bruiloft van de ABC News correspondente was Barack Obama namelijk aanwezig en dientengevolge zou zijn geen onafhankelijke moderator zijn. Het verweer van Raddatz? Obama was een studiegenoot van haar bruidegom en bovendien is zij al gescheiden van deze man. Conservatieven zullen echter op het puntje van de stoel zitten.

 

Alles draait om Obama en Romney

Uiteraard staan Biden en Ryan vanavond op het podium, maar het draait ten diepste om Obama en Romney. Er zal dan ook veelvuldig gerefereerd worden aan uitspraken, opvattingen en plannen van de beide kandidaten. Voor Biden is dat makkelijker, want hij werkt al vier jaar onder Obama. Ryan heeft een tweeledige missie: zichzelf presenteren aan de bevolking én Mitt Romney aanprijzen. Lastig kan het worden als bijvoorbeeld abortus aangesneden wordt. Romney en Ryan hebben daar een verschillende licht verschillende visie, maar daar dit lose-lose thema toch al gevoelig ligt, ligt daar een stevige uitdaging voor de Republikeinse running mate.

 

Er zal veel inhoudelijk debat zijn

Ryan staat bekend als een dossiervreter – en onthoudt bovendien ook nog het relevante van wat hij leest. Zeker op thema’s als de economie en de staatsschuld heeft hij een haast encyclopedische kennis. Ook Biden is in staat tot een goed inhoudelijk debat – en heeft ervaring in dit soort debatten. Beide debaters hebben zich tot in de puntjes voorbereid en zullen vannacht de kiezer concreet beleid voor proberen te spiegelen. De vraag is wie de grote concepten het beste vertaald naar de kiezer. Want een thema als Medicare komt nog wel dichtbij de kiezer, maar bij de begrotingsproblematiek is het gevaar om snel in algemeenheden te vervallen. De running mates zullen dan waarschijnlijk ook concrete beleidsvoorstellen op de pak hebben om hun punt duidelijk te maken. Ook buitenlands beleid zal aan bod komen. Biden zal allicht pleiten dat Osama Bin Laden onder Obama’s leiding gedood is, terwijl Ryan met de recente problemen in Libië op de proppen zal komen.

 

Verwachtingenspel in het voordeel van Biden

Was vorige week het verwachtingenspel in het voordeel van Romney, ditmaal moet zijn running mate hogere verwachtingen waarmaken. De meeste Amerikanen schatten hem in als een betere debater dan Biden. En dat is niet helemaal terecht. Want Biden heeft veel ervaring, is een vuurvreter en vastbesloten om de Romney-campagne schade toe te brengen. Weliswaar heeft Biden een te glad uiterlijk en kan hij soms stevig blunderen – recentelijk stelde hij nog dat de middenklasse de afgelopen vier jaar geslachtofferd was – maar watchers weten dat hij regelmatig op zijn best is in dit soort debatten. Hij zal absoluut vol gas gaan tegen zijn Republikeinse tegenstander, die alleen ervaring heeft in debatten op lager niveau. Anderzijds is Ryan eveneens een terriër en in debatten als lid van het Congres heeft hij meermaals zijn kwaliteiten getoond. Biden zal echter met lagere verwachtingen het debat ingaan. Aan Ryan de uitdaging om de hoge verwachtingen waar te maken.

 

Heeft het debat écht impact?

Dat is moeilijk te zeggen, maar naar verwachting zullen wel ongeveer 70 miljoen Amerikanen vanavond hun televisie op het debat afstemmen. Uit een peiling van Rasmussen Reports bleek vandaag dat 58 procent van de kiezers die waarschijnlijk zullen stemmen de prestatie van de running mates in ieder geval van enig belang achten en 18 procent hecht er zelfs grote waarde aan. Een omslag in de peilingen als vorige week zal allicht niet het resultaat zijn, maar de uitslag zal wel leiden tot een versterking van de opmars van Romney – of juist een stuiting daarvan.

 

Vannacht is er een liveblog + livestream op VerkiezingenVS.com te volgen. Schakelt u in vanaf 2:50 en wij houden u op de hoogte van de verwikkelingen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.