Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Voorbereid op het ondenkbare

Bob Vek op 4 november 2016 - Reageren

Nu Hillary Clinton en Donald Trump het zo vlak voor de verkiezingen nog erg spannend maken, vrezen velen dat onvoorziene factoren de verkiezingsuitslag zullen beïnvloeden. Berichten over een op handen zijnde cyberaanval of zelfs terroristische aanslagen doen geloven dat deze angst niet geheel ongegrond mag worden genoemd.

 

Cyberaanvallen

De Amerikaanse overheid vermoedt dat hackers zullen proberen de verkiezingen te verstoren. Met name inmenging vanuit Rusland wordt gevreesd. “De Russen zijn in een aanvallende modus en [de Verenigde Staten] werken aan strategieën om hiermee om te gaan,” weet voormalig Amerikaans ambassadeur in Rusland Michael McFaul aan NBC News te melden.

 

Onder leiding van het Witte Huis en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid proberen onder meer de CIA, NSA en andere onderdelen van het ministerie van Defensie zich daarom te wapenen tegen mogelijke cyberaanvallen.

 

NBC vernam van bronnen uit de inlichtingenwereld dat Rusland is gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de verkiezingen. Desondanks worden maatregelen genomen om voorbereid te zijn op ieder denkbaar scenario. Niet alleen grootschalige aanvallen op de infrastructuur zijn mogelijk, nog veel waarschijnlijker is een gecoördineerde aanval waarin met al dan niet valse informatie wordt geprobeerd de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden.  

 

Inlichtingendiensten denken dat het zeer moeilijk is om te knoeien met de daadwerkelijke stemmen en uitslagen, maar andere hacks kunnen mogelijk “verwarring en misverstanden” veroorzaken, aldus een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. “Iemand kan de kiezersregistratie of onofficiële verslaggeving in de verkiezingssnacht bewerken.”

 

Overigens heeft Rusland iedere betrokkenheid bij eerdere cyberaanvallen altijd ontkend.

 

Terreuraanslagen

Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen daarnaast dat al Qaida mogelijk aanvallen voorbereid in meerdere staten, meldt CBS News. New York, Texas en Virginia zouden maandag getroffen moeten worden door de geplande terreurgolf, de dag vóór de verkiezingen op 8 november. Hoewel de dreiging serieus wordt genomen, benadrukken de bronnen dat de betrouwbaarheid van de informatie nog niet vaststaat en dat het onderzoek nog loopt.

 

Een hooggeplaatste bron binnen de FBI meldt dat “de terrorismebestrijdings- en veiligheidsgemeenschappen waakzaam blijven en goed in staat zijn aanvallen hier in de Verenigde Staten te bestrijden.” In de aanloop naar grote gebeurtenissen als de verkiezingen is het overigens geenszins ongebruikelijk dat signalen van een potentiële dreiging toenemen.

 

Niettemin worden politie en veiligheidsdiensten voorbereid op het ergste. Volgens CBS kregen lokale politiegemeenschappen deze week nog het bericht dat stembureaus “aantrekkelijke doelen” waren voor “lone wolf”-extremisten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.