Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Vijf vragen voor Super Tuesday #3?

Thomas Mulder op 15 maart 2016 - Reageren

De voorverkiezingen van vandaag zijn belangrijk. Er staan veel gedelegeerden op het spel. Het is een dag die een nieuwe wending kan geven aan de race. Dus waar moeten we op letten bij de uitslagen? Hier zijn vijf vragen, die vannacht beantwoord zullen worden.

 

1. Wint Kasich zijn thuisstaat Ohio?

John Kasich heeft als enige kandidaat nog geen staat gewonnen. Hij werd een aantal keren wel tweede (New Hampshire, Massachusetts, Michigan), maar moest Trump telkens voorlaten. Kasich heeft altijd volgehouden dat Ohio zijn moment gaat worden. De staat waar hij gouverneur is, zou hij (makkelijk) moeten kunnen winnen en daarmee relevant worden voor de nominatie. Maar het loopt nog niet zo soepel. Donald Trump stond lange tijd voor, maar in de laatste dagen heeft Kasich de leiding genomen. De vraag is of hij die voorsprong ook kan omzetten in een winst. De winnaar krijgt alle 66 gedelegeerden. Voor Kasich is het min of meer een ‘do or die’-moment. Als hij zijn thuisstaat Ohio niet wint, dan lijkt zijn campagne over te zijn.

 

2. Kan Rubio meedoen in Florida?

De kans dat Rubio zijn thuisstaat wint zijn nagenoeg verwaarloosbaar. In de laatste peilingen staat de senator op meer dan twintig procentpunten achterstand op Donald Trump. Dat is niet alleen een groot gat, maar een persoonlijk klap. Rubio’s boodschap dat hij de enige is die Trump van de nominatie af kan houden, zal ongeloofwaardig worden als hij een flink pak slaag krijgt in zijn eigen staat van diezelfde Trump. Dat is niet het enige: de winnaar gaat er van door met 99 gedelegeerden. Die heeft Rubio hard nodig om terug te komen. De vraag die rest is of Rubio mee kan doen in Florida. Kan hij voor een kleine ‘verrassing’ zorgen door het voorspelde gat met Trump behoorlijk te dichten?

 

3. Is Ted Cruz de laatste man die Trump kan tegenhouden?

Cruz doet het heel aardig. Hij won een aantal staten en staat tweede in de gedelegeerden-tussenstand. Dat terwijl Rubio wegzakt en Kasich nooit gezien werd als een grote kanshebber. Is Cruz na vanavond de laatste hoop voor het anti-Trumpkamp? Belangrijk om op te letten is op welke plaats Cruz eindigt in de belangrijkste staten vannacht. Volgens de peilingen staat hij in de top drie in de drie grootste staten (Ohio, Florida en Illinois). In Illinois staat hij tweede en in Florida vlak achter Rubio. Goede uitslagen vandaag zullen Cruz’ boodschap dat hij de laatste man is die Trump kan tegenhouden flink versterken.

 

4. Zet Sanders opnieuw Clinton te kijk?

Sanders verraste de Clintons vorige week door aan de haal te gaan met Michigan. Kan Sanders vandaag opnieuw bewijzen dat de peilingen fout zitten? Sanders heeft goede kansen in Ohio en Illinois, twee buurstaten van Michigan. Zijn boodschap lijkt daar aan te slaan onder middenklassers. Die zouden hem opnieuw aan een overwinning kunnen helpen. Daarmee kan Sanders bewijzen dat hij nog niet kan worden afgeschreven en dat de weg nog lang is. Maar het tegenovergestelde kan ook. Als Clinton wint in deze twee staten, dan zal het momentum van Sanders wel eens helemaal kunnen leeglopen.

 

5. Gaat Trump recht op de nominatie af?

Voor het eerst deze verkiezingen hanteren twee staten een winner-takes-it-all systeem (Ohio en Florida). Twee grote staten, waar Donald Trump er goed voorstaat. Als Trump beide staten weet te winnen dan slaat hij een serieus gat met de concurrentie. Het kan na vandaag nog alle kanten op gaan, maar mocht Trump Ohio én Florida winnen, dan lijkt zijn nominatie het meest kansrijke scenario.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.