Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Verslag Cleveland: Melania Trump pakt de zaal in

Riekelt Pasterkamp op 19 juli 2016 - Reageren

Een first lady met een accent; Amerikanen zullen er aan moeten wennen als Donald Trump het Witte Huis verovert. "Hij is aardig, eerlijk en zorgzaam. En intens loyaal."

 

Het begin van de Republikeinse conventie in Cleveland zorgde gelijk voor spektakel. Het anti-Trump-kamp wilde dat gedelegeerden de mogelijkheid zouden krijgen om andere kandidaten te steunen en eisten een hoofdelijke stemming over het plan. De partijleiders verklaarden daarop dat er te weinig steun was voor zo’n stemming. Dat leidde tot woedende reacties. Zo vertrok onder meer de delegatie uit Colorado.

 

Nadat de rust was weergekeerd, volgde een lange lijst met sprekers. Voordat Trump’s derde echtgenote maandagavond het glanzende podium van de Quicken Loans Arena mag betreden zijn haar al drie handen vol sprekers voorgegaan. Veteranen, moeders die hun zoons verloren in een conflict ver weg, een echtpaar met acht kinderen ("liegen mag niet bij ons thuis") en een sheriff uit Milwaukee. "Blauw leven doet ertoe." Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani krijgt de bijna vijfduizend gedelegeerden uit alle vijftig staten in de benen als hij hulpverleners prijst. "Ze vragen niet of je wit of zwart bent. Ze komen je redden."

 

De Trumps slaan de klok

Bijna de hele familie Trump spreekt deze week tijdens de conventie. Melania (46) beet gisteravond het spits af. De 'vrouw van' bleef tot nu toe buiten de politieke schijnwerpers. Ze is geboren in Slovenie en in 2006 genaturaliseerd tot staatsburger van de Verenigde Staten. In een glanzend witte jurk en met een lieve glimlach om de ogen pakt het voormalige fotomodel de zaal in. "Donald denkt groot, hij krijgt zaken voor elkaar. Als je iemand wilt die het voor je opneemt en vecht voor je land, dan is hij de aangewezen man. Hij geeft nooit op en laat je nooit zitten. Hij is altijd al een geweldige leider geweest, nu zal hij dat voor jou zijn."

 

Overigens kon het ego van Donald het niet laten om zelf eerst het podium te betreden. In de regel komt de aangewezen kandidaat pas op de vierde en laatste avond aan bod. Hij arriveert met de woorden: "We gaan heel groot winnen." Dan kondigt hij ‘de volgende first lady van de Verenigde Staten’ aan. Mocht ze dat worden dan wil Melania zich inzetten voor kinderen en vrouwen.

 

Veiligheid

Veiligheid is alles in Cleveland. Er komt geen muis ongezien naar binnen. Zwart hekwerk van zeker drie meter hoog slingert zich kilometerslang dwars door het centrum van de stad. Barricades, camera's, honden, mannen met zonnebrillen en oortjes; de Secret Service laat niets aan het toeval over. Detail: Alle vaste prullenbakken zijn uit het straatbeeld verdwenen en vervangen door doorzichtige plastic zakken. Er zijn 4.500 politiemensen uit het hele land aanwezig om de veiligheid te garanderen en de Ohio National Guard staat gereed om bij te springen. Kosten? Vijftig miljoen dollar.

 

Toch is er een grote kopzorg. In de staat Ohio is het zichtbaar dragen van een wapen in de openbare ruimte toegestaan. Dus ook in Cleveland. Tegen tennisballen, paraplu's en waterpistolen kan de politie optreden, maar een Smith & Wesson .45 Colt innemen voor het betreden van de conventievloer mag niet.

 

Riekelt Pasterkamp is freelance journalist en eigenaar van bureau Tekstpast. Hij is deze week aanwezig op de conventie in Cleveland en doet voor VerkiezingenVS.com verslag. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.