Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Verdeeldheid groeit bij de Democraten

Jesse Passchier op 18 mei 2016 - Reageren (1)

Afgelopen zaterdag vond in Nevada een zeer chaotische Democratische conventie plaats. De achterban van Bernie Sanders vond het proces oneerlijk en in het voordeel van Hillary Clinton. Uiteindelijk kwam het tot geweld en doodsbedreigingen aan het adres van de partijvoorzitter. Een slechte zaak voor de Democratische Partij, die in aanloop naar de verkiezingen in november juist eenheid uit wil stralen. Wat gebeurde er precies in Nevada en wat betekent dit voor de rest van de verkiezingsrace?
 
Het stemproces in Nevada
De Democratische voorverkiezingen in Nevada bestaan uit drie fases. Allereerst de caucus in februari, toen Clinton Sanders versloeg met 53 procent van de stemmen. Hiermee haalde Clinton dertien gebonden gedelegeerden binnen, tegenover tien voor Sanders. Maar er zijn nog twaalf andere gedelegeerden te verdelen. Deze worden gekozen op de staatsconventie in mei door meer dan drieduizend lokale gedelegeerden, die al in april zijn gekozen tijdens de zeventien county conventions in Nevada.
 
Bij deze tussenronde, die niet zo heel bekend is, probeerde Sanders zijn achterstand goed te maken op Clinton. De organisatie van Sanders deed het beduidend beter dan die van Clinton en hij haalde 2124 gedelegeerden binnen voor de state convention: Clinton kwam tot 1722. Maar tijdens de staatsconventie afgelopen zaterdag kwamen er maar 1662 Sanders supporters opdagen, tegenover 1695 gedelegeerden voor Clinton: een verschil van 33 gedelegeerden in het voordeel van Clinton. Op de staatsconventie werd er uiteindelijk gestemd op de twaalf gedelegeerden die in juli naar de Democratische Nationale Conventie gaan. De uiteindelijke cijfers: twintig gedelegeerden voor Clinton (dertien tijdens de eerste stemronde, zeven tijdens de staatsconventie) en vijftien voor Sanders (tien tijdens de eerste stemronde, vijf tijdens de staatsconventie).
 
Waarom is de achterban van Sanders boos?
Volgens de aanhang van Sanders was het stemproces gemanipuleerd in het voordeel van Clinton. In een statement heeft de campagne van Sanders laten weten waarom de staatsconventie in Nevada niet eerlijk en transparant was: 64 potentiële gedelegeerden voor Sanders werden niet binnengelaten. Zes van deze gedelegeerden mochten na nader onderzoek wel naar binnen, maar de 58 anderen niet. Volgens de Democratische Partij in Nevada zijn deze 58 niet binnengelaten, omdat ze zich niet op tijd hadden geregistreerd als Democraat, of omdat ze zich niet konden legitimeren. Maar volgens de aanhang van Sanders was dit bewust gedaan om Clinton een meerderheid te geven tijdens de conventie.
 
Tijdens de conventie keerde de achterban van Sanders zich tegen de partijtop. Er werd luid geschreeuwd dat de uitkomst al van tevoren vast zou staan, er schijnt met stoelen te zijn gegooid en er zouden mensen met elkaar op de vuist zijn gegaan. Al met al één grote chaos, en de conventie liep dan ook vier uur uit. Op dat moment besloot de locatie de deuren te sluiten omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. De volgende dag werd het telefoonnummer van de partijvoorzitter van Nevada online gezet, waarop ze een aantal doodsbedreigingen ontving. Ook werd er graffiti gespoten op het hoofdkantoor van de partij, met leuzen als “de democratie is vermoord.”
 
Achteraf blijkt de verdeling van gedelegeerden redelijk eerlijk te zijn verlopen: Sanders kreeg tijdens de eerste stemronde 47 procent van de stemmen: uiteindelijk heeft hij 15 gedelegeerden van de 35 binnengehaald, ongeveer 43 procent.
 
Reacties
Vanuit de Democratische Partij worden de ongeregeldheden in Nevada scherp veroordeeld. Harry Reid, de senator van Nevada en fractievoorzitter in de Senaat, heeft dinsdag gesproken met Sanders over het geweld. “Ik wilde zeker weten dat Sanders begrijpt wat er is gebeurd, het geweld en alle andere slechte dingen in Nevada. Hij zei dat hij alles sterk afkeurt, en ik heb er alle vertrouwen in dat Sanders zich hier publiekelijk tegen zal uitspreken.” Maar Sanders deed juist het tegenovergestelde. In een statement liet Sanders weten dat het de schuld is van de Democratische Partij en de partijtop. Hij maakte geen excuses, maar kwam juist met voorstellen om het stemproces te verbeteren: “De Democratische Partij moet openstaan voor iedereen die wil vechten voor economische en sociale verandering. Op dit moment zit de Partij vast in de status-quo en heeft het grote geld nog teveel invloed op de Partij zelf.”
 
De landelijke partijvoorzitter van de Democraten, Debbie Wasserman Schultz, noemde de uitspraak van Sanders “alles behalve acceptabel. Sanders heeft het vuur alleen maar verder aangewakkerd en het geweld niet veroordeeld.”
 
Wat zijn de gevolgen?
Voor de Democraten kunnen de gebeurtenissen in Nevada het einde inluiden van de eenheid binnen de partij. Trump probeert hiervan te profiteren in aanloop naar de verkiezingen in november, waar hij het opneemt tegen Hillary Clinton. In een tweet liet Trump weten dat “Bernie Sanders slecht wordt behandeld door de Democraten. Het systeem is tegen hem! Veel van zijn fans zullen zich bij mij aansluiten!”
 
Ook is het problematisch dat een relatief kleine staatsconventie al voor zoveel problemen zorgt. In aanloop naar de Democratische Nationale Conventie in juli zal Nevada een belangrijke les zijn.

 

Reactie (1)

fred op 20 mei 2016 03:56:

Ze (beide partijen, zowel Bernies als Hilaries) waren terecht boos en alles wat er aan 'aggressie' plaatsvond was het optillen van een stoel.

 

CNN is (naast heel veel andere mediabedrijven) van Time Warner, een sponsor van de Hilary Clinton campagne. Geen objectieve bron dus.

 

Voor beelden en verslag over wat er plaatsvond, zie http://www.realclearpolitics.com/video/2016/05/17/this_is_what_nv_democratic_chair_roberta_lange_did_to_anger_sanders_supporters.html

 

Mevrouw Clinton moet zich ook nog voor de FBI verantwoorden, dat krijgt waarschijnlijk nog wel een staartje. Het is een zaak waar alle bewijsmateriaal op mysterieuze wijze is verdwenen. Het ene jaar heeft ze vele honderden e-mails gestuurd en ontvangen, het jaar waar ze haar eigen server (verboden) gebruikt ineens maar 70. Dat zaakje stinkt ontzettend. Maar ze hebben echt goed hun best gedaan om het te verhullen.