Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Vandaag: Begin van de Republikeinse Conventie

Coen Nij Bijvank op 27 augustus 2012 - Reageren (5)

Vandaag begint de Republikeinse conventie in Tampa, Florida. Het doel van de Republican National Convention is om officieel de kandidaat voor het presidentschap aan te wijzen. Aangezien eigenlijk allang bekend is dat Romney de Republikeinse kandidaat wordt, lijkt de conventie slechts een formele bezigheid. Toch zal het, net als elke vier jaar, weer een enorm mediaspektakel worden. Zeven vragen over deze typisch Amerikaanse aangelegenheid. 

 

Hoe zit het met de tropische storm Isaac?

De storm Isaac, die momenteel over Florida raast, heeft ervoor gezorgd dat de meeste evenementen uit zijn gesteld. Alles wat voor maandag gepland stond, is uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Desondanks is de officiële start wel vandaag. Het blijft onzeker wat voor invloed Isaac uiteindelijk zal hebben op de rest van het programma.

 

Er zullen wel erg veel veiligheidsmaatregelen worden getroffen?

Er komt dus een orkaan aan, waarvoor de eerste dag grotendeels is afgelast. Er worden veel maatregelen getroffen om de gevolgen van de storm in te perken. Vicepresident Biden had bijvoorbeeld een speech in Tampa gepland, om te proberen de aandacht van de Republikeinen af te leiden. Biden heeft z’n toespraak echter afgelast, omdat hij niet wilde dat de politie van de stad zich ook nog met zijn veiligheid bezig moet houden.

Daarnaast zijn er de gebruikelijke wegafzettingen en hekwerken, zoals Politico in dit filmpje laat zien. En natuurlijk zijn er vele politieagenten en zelfs soldaten op de been.  

 

Wat gaat er gebeuren?

Op de conventie worden zoals altijd de kandidaten voor het presidentschap en vicepresidentschap officieel benoemd door Republikeinse afgevaardigden. Ook wordt er gestemd over partijstandpunten en regels, net als bij de Nederlandse partijcongressen. Tevens zullen er veel grote namen binnen de Republikeinse partij komen te spreken. Dat onderdeel is erg belangrijk, omdat het veel aandacht voor de partij en voor Romney zal genereren.

 

Een opmerkelijk programmaonderdeel is een eerbetoon aan Ron Paul, een Libertariër die meedeed aan de strijd om het Republikeinse presidentskandidaatschap, ook al was hij kansloos. Veel afgevaardigden steunen Paul’s ideeën, en om ze tevreden te houden wordt er als eerbetoon aan Paul een video over hem afgespeeld op de conventie.  

 

Het zal wel vooral om geld gaan..?

Het is al vele jaren zo, dat ver voor de conventie de kandidaat al bekend is. Dat wordt door veel mensen bekritiseerd, want de conventie is nu alleen nog maar een mediaspektakel en PR-evenement waarbij de partij veel geld binnenhaalt. Er zullen ook dit jaar weer veel grote vissen uit de Republikeinse partij op komen dagen om te spreken en om er voor zorgen dat de rijke sponsoren nog meer geld doneren aan de campagnekas. Ook houden de Republikeinse partij en super-PACS die Romney steunen speciale bijeenkomsten tijdens de conventie voor rijke gasten om ze over te halen nog meer geld te storten.

 

Wie komen er spreken?

Een aantal van de sprekers zijn Jeb Bush, Mike Huckabee, John Boehner, Rick Santorum, Ann Romney, Chris Christie, John McCain, Condoleezza Rice, Marco Rubio en natuurlijk Paul Ryan en Mitt Romney. De sprekers zijn ‘strategisch’ gepland. Zo staat Marco Rubio vlak voor Romney gepland, om te laten zien dat minderheden ook aandacht krijgen binnen de Republikeinse partij. De sprekers zullen het waarschijnlijk vooral over de economie gaan hebben, en over Obama’s beleid, wat in hun ogen natuurlijk gefaald heeft.

 

Wat voor invloed heeft de conventie op de peilingen en de kansen voor Romney?

De laatste tijd staat Obama behoorlijk voor in de peilingen, al komt Romney sinds vorige week steeds dichterbij, ondanks de onhandige uitspraken van partijgenoot Todd Akin. De keuze van Paul Ryan is waarschijnlijk de oorzaak voor het steeds kleiner worden van de voorsprong die Obama op Romney heeft. Vooral in swingstates weet Romney meer en meer aan populariteit te winnen. De aandacht die een conventie genereert voor de partij, kan ervoor zorgen dat Romney gelijk komt te staan met Obama of zelfs een voorsprong neemt in de peilingen. 

 

Waarom eigenlijk Tampa?

Romney doet het dus steeds beter in swingstates. En laat deze staten nou net het belangrijkst zijn voor de overwinning bij de presidentsverkiezing. Staten waar het van tevoren absoluut niet is te zeggen wie er gaat winnen, worden swingstates genoemd. Bij de ene verkiezing is er een meerderheid voor de Democraten, bij de andere voor de Republikeinen. Tampa ligt in Florida, de grootste swingstate. Dus het lijkt logisch dat de Republikeinen in deze staat hun conventie houden, aangezien ze er nu veel aandacht kunnen genereren. Al dient er in Florida natuurlijk altijd rekening gehouden te worden met het orkaanseizoen...

Reacties (5)

Marc op 27 augustus 2012 14:52:

Was de conventie niet een dag uitgesteld?

Jasper op 27 augustus 2012 16:58:

Beter lezen, Marc. Er staat duidelijk:

 

Hoe zit het met de tropische storm Isaac?

De storm Isaac, die momenteel over Florida raast, heeft ervoor gezorgd dat de meeste evenementen uit zijn gesteld. Alles wat voor maandag gepland stond, is uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Desondanks is de officiële start wel vandaag. Het blijft onzeker wat voor invloed Isaac uiteindelijk zal hebben op de rest van het programma.

Marc op 27 augustus 2012 19:25:

Niet zo'n sterk excuus, Jasper. Het officiële deel van elke conventie duurt 4 dagen, normaal gesproken van maandag tot en met donderdag. Er zijn altijd mensen eerder in de conventiestad en er blijven er hangen. Daar zijn ook activiteiten voor. Maar die horen niet tot de officiële conventie. Die is vier dagen en begint bij de Republikeinen dus op dinsdag. Dat is morgen. Kop deugt dus niet.

 

Wat mij wel opvalt is dat het inmiddels de tweede keer is dat de Republikeinse conventie wordt verstoord door een orkaan. Vier jaar geleden dreigde Gustav New Orleans te bezoeken. De conventie in de Twin Cities ging wel door, maar de eerste twee dagen waren een rommeltje. Godsvruchtige Republikeinen moetenzich toch achter hun oren gaan krabben :-)

Coen op 28 augustus 2012 05:07:

Hee Marc,

 

De offciele start was toch echt maandag, precies zoals ik in m'n artikel schreef. 

 

http://www.nu.nl/buitenland/2894381/republikeins-partijcongres-geopend-in-vs.html

 

De kop deugt dus zeker wel:)

 

Ben het trouwens zeer met je eens dat de Republikeinen maar eens op zoek moeten gaan naar een iets minder orkaangevoelige swingstate voor hun conventie;)

Marc op 28 augustus 2012 12:51:

@Coen: openen en meteen weer voor anderhalve dag sluiten. Ik vind het nog steeds niet helemaal overtuigend. Maar ook weer niet belangrijk genoeg om mijn gelijk voor door te drukken ;^)

 

Ik denk eerder dat de Republikeinen signalen van boven moeten leren lezen. Voor de tweede keer op rij in de week van een grote orkaan conveniëren, dat geeft inderdaad te denken.