Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Tussenstand: hoeveel gedelegeerden zijn er al verdeeld?

Jesse Passchier op 16 maart 2016 - Reageren

We zijn halverwege! Na de voorverkiezingen van afgelopen nacht is er gestemd in 26 staten. Clinton lijkt met haar winst van vannacht al een zekerheid voor de Democratische nominatie. Trumps winst was ook groot, maar nog niet groot genoeg om al een genadeklap uit te delen. Hoeveel gedelegeerden hebben de kandidaten inmiddels voor zich gewonnen? Hoeveel gedelegeerden zijn er nog te verdelen? In dit artikel een overzicht van de huidige tussenstand van de gedelegeerden.

 

Republikeinen
Bij de Republikeinen wordt er gestreden om in totaal 2.472 gedelegeerden. Een kandidaat moet dus 1.237 gedelegeerden binnen halen om te winnen. Als er geen enkele kandidaat is met een meerderheid op de Republikeinse Nationale Conventie, spreken we van een brokered convention. Om Trump tegen te houden gaan er binnen het establishment stemmen op om dit te realiseren. Hier en hier is meer te lezen over hoe dit fenomeen precies in elkaar steekt.
 
Tussenstand:
Donald Trump: 621 gedelegeerden, 50% van de benodigde meerderheid. Hij heeft nog 616 gedelegeerden nodig om te winnen.
Ted Cruz: 396 gedelegeerden, 32% van de benodigde meerderheid. Hij heeft nog 841 gedelegeerden nodig om te winnen.
Marco Rubio: 168 gedelegeerden, 14% van de benodigde meerderheid. Hij doet niet meer mee, maar de gedelegeerden moeten alsnog voor hem stemmen op de Conventie.
John Kasich: 136 gedelegeerden, 11% van de benodigde meerderheid. Hij heeft nog 1.099 gedelegeerden nodig om te winnen.
 
Er staan de komende maanden nog 1.134 gedelegeerden op het spel.
 
Democraten
Bij de Democraten staan er meer gedelegeerden op het spel: 4.765 in totaal. Om de nominatie te voor het presidentschap binnen te slepen moet een kandidaat dus 2.383 gedelegeerden achter zich hebben. Verder zijn er bij de Democraten ook supergedelegeerden: deze mogen zelf kiezen op welke kandidaat ze stemmen, ze zijn niet gebonden aan de keuze van de kiezers uit hun staat. In totaal zijn er 712 supergedelegeerden, bijna dertig procent van de benodigde meerderheid. Hier is meer te lezen over het systeem van gedelegeerden.
 
Tussenstand:
Hillary Clinton: 1.561 gedelegeerden, waarvan 467 supergedelegeerden, 66% van de benodigde meerderheid. Ze heeft nog maar 822 gedelegeerden nodig om te winnen.
Bernie Sanders: 800 gedelegeerden, waarvan 26 supergedelegeerden, 34% van de benodigde meerderheid. Hij heeft nog 1.583 gedelegeerden nodig om te winnen.
 
Er staan de komende maanden nog 2.404 gedelegeerden op het spel.
 
Op het moment van schrijven zijn de uitslagen uit Missouri nog niet in de tussenstand opgenomen.
 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.