Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trumps rampweek te zien in laatste peilingen

Jasper van Emmerik op 12 augustus 2016 - Reageren (1)

Dat Trump regelmatig controversieel is wisten we al, maar afgelopen week leek toch een omslagpunt in de race. Zijn recente uitspraken bleken voor veel mensen de laatste druppel. Dat gegeven is nu ook te zien in de laatste peilingen.

 

Swing states

Clinton heeft een flinke voorsprong genomen in de laatste peilingen. Volgens het peilingsgemiddelde van RealClearPolitics maakt zij aanspraak op 256 electorale stemmen, terwijl Trump het met 154 moet doen.

Om de verkiezingen te winnen zijn er 270 stemmen nodig en met 128 nog niet verdeelde stemmen zal Trump er nog een flinke kluif aan hebben Clinton te verslaan. De analyse van MSNBC laat goed zien hoe moeilijk dit op het moment lijkt te gaan worden. De gebruikte peiling springt weliswaar nog iets verder door naar Clinton (273 tegen 164), maar gaat ook in op de de staten waar nog niets beslist is. Deze zeven swing states – Florida, Georgia, North Carolina, Ohio, Iowa, Arizona en Nevada - zijn staten waar geen van beide kandidaten een voorsprong van vijf of meer procentpunten heeft. In 2012 wist Obama echter vijf van deze staten te winnen en heeft Clinton in ieder geval in Iowa en Ohio een lichte voorsprong, die bovendien gegroeid is sinds beide conventies. Kortom, Trump heeft volgens deze laatste peilingen een enorme omslag nodig en lijkt het ook in de staten waar hij een slag kan slaan bijzonder moeilijk te krijgen.

 

Reacties

Trump zelf claimde gister in Miami Beach nog dat de polls een steeds krapper verschil tussen hem en Clinton lieten zien, maar lijkt inmiddels toch ook de ernst van de situatie in te zien. Zijn laatste uitspraken over Obama en Clinton als de oprichters van ISIS nam hij enigszins terug door zich af te vragen of men sarcasme wel begrepen en nu wordt er bovendien een overleg gepland met de RNC, in de hoop alsnog een bepaald eenheid te creëren binnen de partij.

De Republikeinse partij staat onder druk om hun budget te verplaatsen van Trump’s campagne naar de strijd om het congres, om daar de Republikeinse meerderheid te beschermen. De RNC maakt zich zorgen om Trump’s campagne, met name in de eerder genoemde swing states. Vooral Florida, de grootste swing state, zal daar belangrijk worden en Clinton heeft er al aardige organisatie staan. Trump heeft er daarentegen op het moment pas één kantoor en de RNC vreest dat de herverkiezing van senator Marco Rubio in gevaar komt als er niet snel iets gebeurt.

Veel partijleden zijn zelfs zekerder van een toekomstig verlies van Trump dan Democraten. Ongeveer de helft van de Republikeinen gelooft niet dat Trump nog de benodigde 270 electorale stemmen kan verzamelen, terwijl 72 procent van de Democraten denkt dat de race nog niet voorbij is. Sommige Republikeinen kijken met weemoed terug naar de voorverkiezingen en stellen dat Hillary het nooit zo goed zou hebben gedaan tegen een meer gematigde kandidaat.

Reactie (1)

Cor Huijerjans op 27 augustus 2016 05:48:

Als de VS. Trump President maakt is dat het einde van de Amerikaanse beschaving