Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trumps dilemma

Feike Kuipers op 3 november 2016 - Reageren

Donald Trump probeert vooral de blanke arbeidersklasse te enthousiasmeren volgende week massaal te komen stemmen. Om dit te bereiken speelt hij in op het gevoel van angst onder deze klasse. Hierbij komt Trump soms gevaarlijk dicht bij de ideeën van blanke suprematisten.

 

Als Trump president wordt – de kans hierop is nog steeds heel klein, ondanks zijn recente opleving in de peilingen – zal dat helemaal te danken zijn aan de blanke midden- en arbeidersklasse in de Verenigde Staten. Deze grote groep stemmers heeft lang de dienst uitgemaakt in Amerika en ziet nu met angst en beven toe hoe Amerika langzaam diverser wordt. Trump speelt hier handig op in met zijn campagneslogan: ‘Let’s make America great again.’

 

Deze slogan gaat niet alleen over het sterk maken van de Amerikaanse economie en het leger, maar ook over waarom Amerika dit in het verleden wel was. De slogan impliceert dat Amerika in het verleden sterk was en, alhoewel dit niet expliciet wordt gezegd, dat dit kwam omdat Amerika toen een dominante blanke klasse had die de dienst uit maakte op het gebied van politiek, economie en cultuur. Een dergelijke implicatie is geheel niet nieuw in de Amerikaanse politiek. Politici in het verleden gebruikten vaak codewoorden om zich af te zetten tegen de niet-blanke groepen, zonder discriminerende woorden te gebruiken. Trump staat wat dat betreft in een lange traditie van politici die deze ‘kleurenblinde’ taal gebruiken.

 

Blanke dominante klasse

Amerika wordt vaak aangeduid als de smeltkroes van veel verschillende culturen. Dit is gedeeltelijk waar, door alle immigratie zijn er veel verschillende culturen vertegenwoordigd in Amerika. Deze verschillende culturen hebben echter nooit op gelijke voet met elkaar om kunnen gaan. De blanke, protestantse Engelsen deden neerbuigend naar de katholieke Ieren. Blanke West-Europeanen zagen Zuid- en Oost-Europanen als een bedreiging. Over de vele jaren hebben de verschillende golven blanke immigranten zich verenigd in een dominante groep. Het belangrijke kenmerk van deze groep is dat ze niet onderdeel zijn van ‘de anderen’, de minderheden. Veel kenmerken van deze etniciteit - zoals huidskleur, geloof, tradities en zelfs het eten – waren inmiddels de standaard en hoefden daarom niet verklaard of verdedigd te worden. Deze kenmerken waren immers de norm. Door de veranderingen in de Amerikaanse samenleving is dit aan het veranderen. Door een influx aan migranten is de blanke identiteit volgens sommigen zelfs in crisis geraakt.

 

Blank suprematisme

De frustraties van deze groep blanke Amerikanen zijn voor een deel terecht. Vooral onder blanke arbeiders heerst er veel vrees voor wat de toekomst gaat brengen. Zullen hun kinderen nog wel de zelfde mogelijkheden hebben als zijzelf? Lage lonen hebben er voor gezorgd dat de arbeidersklasse het moeilijk heeft en er wordt zelfs gesproken over een weggevaagde middenklasse. De uitdaging voor Trump is om deze groep stemmers aan te spreken zonder te ver te gaan en de taal van het blanke suprematisme over te nemen.

 

Extra lastig voor Trump is dat blanke suprematisten zich maar al te graag weer op het grote podium willen laten zien. Ze zeggen Trump te steunen, doneren geld en komen naar zijn bijeenkomsten. Vooral Trumps slogan kan op de goedkeuring van deze groep rekenen. In het maandblad van de KKK werd deze slogan toegejuicht. In de publicatie is geen plek voor codetaal of kleurenblindheid. Waarom was Amerika zo geweldig? Omdat Amerika een blanke, christelijke Republiek was. Trumps slogan zou dan ook niets minder zijm dan een belofte om Amerika weer minder divers te maken en minder aandacht te geven aan de rechten en culturen van minderheden. De blanke cultuur moest weer voorop staan, met blank Amerika aan de macht.

 

Trump heeft zich gedistantieerd van deze uitspraken. Hij moet wel. Maar Trump kan niet anders dan tegen deze groep aan blijven schuren als hij een kans wil maken om te winnen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.