Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump zorgt voor hoge opkomst onder Latino’s

Jesse Passchier op 7 november 2016 - Reageren

In een aantal belangrijke staten waar vroeg gestemd kon worden, valt de hoge opkomst onder Latino’s op. Terwijl Trump immigranten afschilderde als moordenaars en verkrachters, probeerde Clinton deze bevolkingsgroep juist naar haar campagne toe te trekken. In Florida en Nevada, twee belangrijke swing states, hebben Latino’s zich al massaal achter Clinton geschaard. Hoe groot is de invloed van deze groep kiezers op de verkiezingen?

 

Vroeg stemmen

Trump die president van de Verenigde Staten wordt: voor veel Amerikanen zou dit een doemscenario zijn. Zijn denigrerende uitspraken over immigranten, plannen om een muur aan de Mexicaanse grens te bouwen, het draagt allemaal bij aan een hoge opkomst onder de Amerikaanse Latino’s. Deze groep schaart zich dan ook massaal achter Hillary Clinton. Arizona, Nevada, en Colorado: in deze staten is de grootste toename in de opkomst van Latino’s te zien. En ook in Texas en Florida trekt deze groep kiezers in grote getalen naar de stembus.

 

In Clark County, Nevada, zijn tot en met afgelopen vrijdag, en met dus nog een aantal dagen te gaan, al 72.000 stemmen uitgebracht op Clinton, vooral door de hoge Latino opkomst. Volgens de Republikeinse voorzitter in Nevada gebeurt dit echter onder verdachte omstandigheden: er zou een stembureau tot tien uur ’s avonds open zijn geweest om een “bepaalde groep” meer tijd om te stemmen te geven. Ook Trump haalde Clark County aan als voorbeeld van het “corrupte, gemanipuleerde systeem. In dit bevolkingsdichte gebied rond Las Vegas kon Obama in 2012 rekenen op ‘slechts’ 71.000 vroege stemmen: hij won de staat uiteindelijk met maar liefst 7 procentpunt verschil.

 

Ook in Florida trekken Latino’s massaal naar de stembus. Ongeveer 1 miljoen van de iets meer dan 6 miljoen vroege stemmen zijn door hispanics uitgebracht, een toename van bijna 75 procent vergeleken met 2012. Ondertussen is de opkomst onder Afro-Amerikanen aanzienlijk lager vergeleken met 2008 en 2012, waardoor de hoge opkomst van Latino’s goed uitkomt voor Clinton. In Florida en Nevada, waar Clinton en Trump momenteel nek-aan-nek gaan, zou de stem van deze groep kiezers wel eens de doorslag kunnen geven.

 

Slapende reus

De opkomst onder hispanics loopt historisch gezien achter bij andere bevolkingsgroepen. In 2012 stemde 62 procent van de Amerikaanse stemgerechtigden, maar het percentage Latino’s bleef steken op 48 procent. Daarom wordt deze bevolkingsgroep ook wel eens een slapende reus genoemd. Al vroeg in de campagne zagen Clinton en haar team het potentieel van de 27 miljoen stemgerechtigde Latino’s. Clinton probeerde deze groep binnen te halen door hervormingen in het immigratiesysteem te beloven. Ook heeft ze zich kritisch opgesteld tegenover de te agressieve deportaties van de huidige regering.

 

Maar de grootste drijfveer achter de hoge Latino opkomst is Donald Trump. Ongeveer een derde van de vroege Latino kiezers stemden niet in 2012 of zijn nieuwe stemmers, en hebben zich vanwege de kandidatuur van Trump dit keer wel verdiept in de verkiezingen. “Ik ben bang voor de toekomst van dit land,” aldus Cinthia Estela, die voor de Democratische Partij in Arizona helpt bij het optrommelen van Latino’s.

 

Het is afwachten wat de uiteindelijke impact van de Latino’s op de verkiezingen zal zijn. Voorlopig geeft de hoge opkomst bij het vroege stemmen Clinton de voorsprong. Zal het voor Clinton genoeg zijn om de mindere opkomst van de zwarte bevolking te compenseren? Of zorgen ze voor een verrassing door in Arizona en misschien zelfs in Texas Clinton de overwinning te geven? Trump lijkt in ieder geval weinig kans te hebben om deze groep kiezers nog achter zich te scharen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.