Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump wilde Kasich als "machtigste vicepresident ooit"

Thomas Mulder op 21 juli 2016 - Reageren

Onlangs creëerde de New York Times een reconstructie van de manier waarop Donald Trump zijn nummer twee heeft gekozen. Trump had volgens de krant een opvallende favoriet: voormalig tegenstander John Kasich. Hij wilde zelfs heel ver gaan om hem binnen te halen en deed hem een onverwacht aanbod.

 

Voormalig presidentskandidaat en gouverneur van swing state Ohio, John Kasich, was een naam die veel genoemd werd in het kamp van Trump. Zelfs zo vaak dat hij eind mei al werd benaderd door Trump’s oudste zoon, Donald Trump Jr. Adviseurs van Kasich waren terughoudend tegenover Junior, maar die kwam vervolgens met een opvallend aanbod: hij vroeg of John Kasich interesse had om de machtigste vicepresident ooit te worden. Junior legde uit dat Kasich als Trump’s vicepresident verantwoordelijk zou zijn voor binnenlands en buitenlands beleid. Toen de adviseurs vroegen wat er dan overbleef voor Trump zelf, antwoordde Junior met vier simpele woorden: “Making America great again”.

 

Tegenstribbelende Kasich

Kasich hield op dat moment de boot af en wilde geen toezeggingen doen. Kasich bleef ondertussen voor de camera tegenstribbelen tegen Trump’s naderende nominatie en weigerde Trump officieel te steunen. Volgens bronnen in de Trump campagne bleef Kasich wel een van de favorieten van Trump, naast senator Bob Corker (Tennessee). Kasich kan namelijk een voordeel geven in de belangrijke swing state Ohio. Daarnaast heeft hij ervaring met landelijke presidentiele campagnes.

 

Kasich verscheen dan ook op een eerste lijst van potentiele kandidaten, die maar liefst zestien namen lang was. Maar Kasich schrapte zichzelf van die lijst in een telefoongesprek met Trump. Samenwerking zou volgens Kasich betekenen dat twee mensen met twee totaal verschillende filosofieën en manieren van campagnevoeren zich zouden moeten verenigen. Dat zag hij niet gebeuren.

 

Kasich weigerde vervolgens Trump officieel te steunen. Begin juli deelde Kasich’s campagnemanager dat officieel mede aan Trump’s campagne: Kasich zou zijn steun niet uitspreken voor de conventie en zou daar ook niet verschijnen. Opvallend, omdat de conventie plaats vindt in de staat van Kasich, Ohio.

 

De lijst van 16

Uit de reconstructie van de New York Times blijkt verder dat een heel aantal namen van de lijst van 16 meteen afvielen. Senator Burr (North Carolina) had zijn kostbare zetel moeten verlaten om kandidaat te zijn. Gouverneur Haley (South Carolina) had geen interesse, evenals gouverneur Martinez (New Mexico), die Trump nooit terugbelde, en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice.

 

Er bleven zes namen over: Senatoren Jeff Sessions (Alabama), Joni Ernst (Iowa) en Bob Corker (Tennessee), gouverneurs Chris Christie (New Jersey) en Mike Pence (Indiana) en voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich (Georgia).

 

Corker, een van de favorieten van Trump, trok zich terug, omdat hij vond dat hij niet geschikt was. Hij zou geen straatvechter zijn zoals Trump. Daarna focuste Trump zich op slechts drie kandidaten, Christie, Gingrich en Pence. De laatste is het dus geworden. Het is onduidelijk of Trump hem ook heeft voorgesteld de "machtigste vicepresident ooit" te worden. De Trump campagne wilde niet reageren over de toekomstige rol van Trump's vicepresident.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.