Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump wil termijnlimieten voor het Congres

Feike Kuipers op 28 oktober 2016 - Reageren

Donald Trumps retoriek is over het algemeen vol platitudes en met weinig beleidsvoorstellen. Als Trump beleid voorstelt is dit vaak controversieel. Zo ook met zijn voorstel dat politici maar één termijn mogen dienen.

 

Een van de vaak gehoorde kritieken op Donald Trump is dat hij weinig inzicht geeft in wat hij als president wil gaan doen. “Make American great again” is een mooie campagneslogan, maar over hoe hij dit denkt te realiseren is Trump over het algemeen erg stil. Afgelopen week kwam Trump met een zeldzaam beleidsvoorstel dat er voor moet zorgen dat Washingon D.C. minder gepolariseerd wordt en dat politici weer luisteren naar de burgers: verkozen politici in het federale Congres zouden nog maar een termijn mogen dienen. Het lijkt een onschuldig voorstel, maar het is een oud en controversieel voorstel.

 

Het voorstel

Het voorstel van Trump om congresleden in Washington D.C. te beperken tot maar een termijn, twee jaar voor afgevaardigden en zes jaar voor senatoren, past helemaal in zijn strategie van de buitenstaander. Trump roept om de haverklap dat politici corrupt zijn en niet meer luisteren naar de burgers. Een buitenstaander, zoals hijzelf, zou hier verandering in kunnen brengen. Het idee achter een limiet is dat er geen carrière politici meer zouden zijn in Washington D.C. en iedereen een “buitenstaander” zou zijn. Politici zouden niet meer hun leven lang in de gangen van het Congres kunnen doorbrengen, maar hun ervaring, opgedaan in de “echte” wereld, voor een termijn kunnen aanwenden om politieke kwesties op te lossen.

 

Het idee van buitenstaanders in de politiek kent een lange geschiedenis in Amerika. Het is een ideaalbeeld van hoe politici zouden moeten zijn dat teruggaat naar de oprichting van de Amerikaanse staat. De VS ontstonden omdat gewone burgers bij elkaar kwamen en de controle over hun politieke lot in eigen handen namen. In de twee eeuwen sinds de oprichting hebben vele politici zich beroepen op de kwaliteit van een buitenstaander. Zo ook Trump.

 

Controversie

Het voorstel om limieten in te stellen is vooral controversieel omdat het Hooggerechtshof heeft uitgesproken dat de constitutie de federale overheid niet het recht geeft om dit in te stellen. Het verkiezen van politieke afgevaardigden is de taak en het recht van de staten, en de federale overheid mag volgens het Hooggerechtshof hier geen inbreuk op maken door de burgers in de staten op te dragen dat ze hun politieke vertegenwoordigers niet mogen herkiezen.

 

Het is niet de eerste keer dat Trump een voorstel dat doet niet helemaal conform de grondwet is. Zo wilde hij het recht van meningsuiting – beschermd in het eerste Amendement – van moslims beperken, martelen als ondervragingstechniek weer instellen – conflicterend met het achtste Amendement – en moslims toegang tot het land ontzeggen – wat niet mag volgens onder andere het veertiende Amendement. Het niet respecteren van de grondwet is toch enigszins op gespannen voet met het idee van een “Law and Order”-partij dat Trump ook wil uitdragen.

 

Werkt het?

Naast de juridische kwesties is er ook de vraag of een termijnlimiet wel zou helpen. Door een limiet zouden politici niet meer hun hele leven in de politiek kunnen zitten, op het federale niveau dan. Dit zou er inderdaad voor zorgen dat ze niet langer gesocialiseerd – gecorrumpeerd in de woorden van Trump – worden door het politieke systeem en een band houden met het “echte” leven. Maar er kleven ook grote nadelen aan dit voorstel. Zo is het zijn van een politicus niet eenvoudig. Door een termijnlimiet zouden alle politici het vak telkens opnieuw moeten leren en als ze door hebben hoe ze dingen kunnen realiseren moeten ze weer weg. Een politicus die niet herkozen kan worden hoeft zich ook weinig aan te trekken van zijn electoraat. Gedane beloftes kunnen worden genegeerd want er is toch geen mogelijkheid om herkozen te worden.

 

Met allemaal nieuwe leden in het Congres zou de bureaucratische ambtenarij – en vooral het hoofd van die bureaucratie, de president – een stuk machtiger worden. Zij zouden wel al jaren in Washington D.C. actief zijn en precies weten hoe alles werkt. En of Amerikanen hier op zitten te wachten is nog maar de vraag. Amerikanen mogen dan van buitenstaanders als politici houden, maar aan een machtige president hebben ze helemaal een hekel.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.