Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump verwart diplomatieke deals Iran

Bob Vek op 5 augustus 2016 - Reageren

Donald Trump claimt beelden te hebben gezien van een levering cash aan Iran, volgens de Republikeins presidentskandidaat losgeld voor door Iran vastgehouden Amerikanen. Twijfels over het waarheidsgehalte van deze beweringen blijken gegrond.

 

Verbazing en verontwaardiging

The Hill citeert Trump die woensdag op een campagnebijeenkomst zijn verbazing deelde met het publiek. “Ik werd vanmorgen wakker, ik pakte de krant en ik zag 400 miljoen dollar worden verscheept in cash... zomaar naar Iran. We hebben een president die, om eerlijk te zijn, incompetent is.”

 

Trump herhaalde zijn relaas donderdag, ondanks de dan al door zijn eigen campagneteam gegrond verklaarde twijfels over het waarheidsgehalte van zijn claim. “Er was een video gemaakt, dat zagen jullie, met het vliegtuig dat binnenkomt, mooi vliegtuig. Het vliegtuig komt binnen en het geld wordt uitgeladen.” Over de oorsprong van het beeldmateriaal liet Trump geen twijfel bestaan. “Dat was ons gegeven door, dat moet wel, door de Iraniërs,” omdat zij de Verenigde Staten en president Obama “in verlegenheid willen brengen.”

 

De beelden

Fox News toonde de nu beruchte video inderdaad bij een item over de Amerikaanse terugbetaling. Echter, The Washington Post meldt dat dit in werkelijkheid beelden zijn van de de aankomst in Genève van destijds door Iran vrijgelaten Amerikanen. De mogelijkheid bestaat dat Trump zich baseert op ander beeldmateriaal dat voorbij is gekomen in de voor presidentskandidaten gebruikelijke geheime security briefings, maar deze zijn volgens Trumps campagnevoorzitter Paul Manafort nog niet begonnen. Een woordvoerder bevestigde donderdag al dat Trump inderdaad over de door Fox News uitgezonden video spreekt.

 

Obama’s antwoord

President Barack Obama verweerde zich op een persconferentie. Hij verweet de aanwezige pers “het fabriceren van verontwaardiging” over de reeds in januari aangekondigde overeenkomst. Hij benadrukte dat de transactie onderdeel was van een breder akkoord met Iran. De terugbetaling van 400 miljoen dollar betrof een decennia geleden afgebroken wapendeal, waarbij Iran door tussenkomst van haar revolutie in 1978 nooit de wapens geleverd kreeg waar het Amerika wel al voor had betaald. Bovenop het oorspronkelijke bedrag zal de Verenigde Staten ook de 1,3 miljard dollar aan rente aflossen. Bovendien zal de schuld in cash moeten worden vereffend, aangezien Iran nog steeds te maken heeft met zware sancties die andere mogelijkheden uitsluiten. 

 

Trump en andere prominente Republikeinen als Paul Ryan en Reince Priebus verwijten Obama met de schuldvereffening losgeld te hebben betaald voor de vrijgelaten Amerikanen. De president herhaalde echter dat hier geen sprake van was. “En het idee dat we [daar] nu [mee] zouden beginnen, op deze spraakmakende manier, druist in tegen alle logica.” Het samenvallen met de vrijlating van door Iran vastgehouden Amerikanen is volgens Obama het gevolg van de de directe besprekingen die minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bij wijze van uitzondering met zijn Iraanse ambtsgenoot kon hebben. Meerdere geschillen konden hierdoor tegelijkertijd worden opgelost.

 

Niet overtuigd

Het antwoord uit het Trump-kamp volgde snel. “De regering Obama is nu bezig met het verdoezelen van hun nachtelijke [en] niet te traceren levering cash aan Iran, ’s werelds grootste staatssponsor van terrorisme,” aldus Stephen Miller, naaste adviseur van Donald Trump, in reactie op Obama’s woorden. Hoewel Hillary Clinton destijds al jaren niet meer betrokken was bij het buitenlands beleid, weet Miller haar eveneens verwijten te maken en noemt hij haar steun voor de deal een “nationale schande.”

 

Ook Trump zelf verwierp Obama’s puntsgewijze ontkrachting van het verhaal. Donderdagavond laat tweette de Republikeins presidentskandidaat: “President Obama weigert vraag te beantwoorden over Iraanse financiering van terreur. Ik zal geen vragen ontwijken als jullie president.”

 

Eerder deze week tweette Trump al dat Clinton degene was die de onderhandelingen over de teruggegeven 400 miljoen dollar startte. The Washington Post beoordeelde dit als een leugen en kende het maximale aantal van vier Pinokkio’s toe.

 

UPDATE: Donald Trump erkent dat hij beelden van de levering van 400 miljoen dollar en de aankomst van de vrijgelaten Amerikanen door elkaar heeft gehaald.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.